Šľahačkové suché pečivo – skvelé chrumkanie vhodné nielen na Vianoce

od Meri
šľahačkové

Šľahačkové suché pečivo je lahodné, jemné a úžasne nadýchané. Dá sa povedať, že chuťou pripomína linecké koláčiky, no predsa je o čosi iné. Recept je jednoduchý a prípravu pečiva zvládne hravo ktokoľvek.

Šľahačkové suché pečivo sa dokonale hodí nielen na Vianoce, ale aj na rôzne slávnostné príležitosti. Pripraviť si ho môžeš kedykoľvek dostaneš chuť na nejakú sladkú dobrotu. Po upečení je mäkké a nadýchané. Cesto je vhodné aj na prípravu domácich vanilkových rožtekov.

vanilkové rožteky

Voňavé domáceho suché pečivo dodá sviatkom tú pravú atmosféru.

Na toto šľahačkové pečivo budeš potrebovať:

  • 350 g hladkej múky
  • 1 hera (250 g)
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • štipka soli
  • 2 PL práškového cukru (do cesta)
  • 1 vanilkový cukor + trochu práškového cukru na obaľovanie
šľahačkové cesto
S cestom sa veľmi dobre pracuje

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky nasyp múku. Pridaj na kúsky narezanú heru, štiku soli, cukor a tiež šľahačkovú smotanu.
  • Rukou vypracuj hladké cesto. Ide to jednoducho, nie je nutné dlho a pracne miesiť.
  • Cesto zabaľ do fólie a vlož na pol hodinky do chladničky. Ingrediencie sa prepoja a s chladným cestom sa ti bude ľahko pracovať.
  • Pracovnú dosku pomúč hladkou múkou – aby sa cesto nelepilo. Valčekom ho rozvaľkaj na hrúbku 0,5- 1 cm. Formičkami vykrajuj ľubovoľné figúrky.
  • Plech vylož papierom na pečenie a poukladaj figúrky vedľa seba. No nie príliš blízko – aby sa nezlepili.
  • Šľahačkové pečivo peč pri teplote 170°C asi 15 minút. Po vybratí z rúry ho ešte horúce obaľuj v zmesi práškového a vanilkového cukru. Obalené pečivo poukladaj na suchý plech, alebo škatuľu a nechaj vychladnúť.
šľahačkové pečivo

Dobrú chuť!

TIP: Priprav si vianočnú náladu nielen na Vianoce a spolu s nami ochutnaj aj famózne linecké koláčiky. Prehľadne spracovaný recept, ktorý ťa určite nenechá ľahostajným nájdeš TU. A pokojne si k tomu zapáľ aj sviečky a Vianoce budeš mať aj cez rok ako vyšité. 🙂

Obrázky: súkromný archív, pixabay.com

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!