Čoko-torta je úžasný dezert ku kávičke. Nadýchaná piškóta potretá tou najčokoládovejšou plnkou. Jedinečný šmrnc jej dodajú banány a čokoládová poleva. Mňam! Ťažko veru odolať.
Na tortu budeš potrebovať:
Na korpus:
- 6 vajec
- 6 Pl hladkej múky
- 6 PL kryštálového cukru
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
Na čoko-krém:
- 2žĺtka
- 100 g čokolády na varenie
- 1 dl mlieka
- 100 g cukru
- 2 PL kakaa
- 150 g masla alebo Hery
Ingrediencie navyše:
- 100 g čokolády na varenie
- 1 – 2 PL Cery
- 2-3 banány
Postup prípravy celej čoko-torty:
- Najskôr si priprav piškótový korpus. Veru nie je nič jednoduchšie. Takýto korpus ma naučila piecť moja mamina. Pravidlom je koľko vajec – toľko lyžíc múky a cukru. Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh. Pridaj štipku soli a cukor. Dobre vyšľahaj elektrickým šľahačom. Žĺtky zmiešaj s práškom do pečiva do nadýchanej peny – najlepšie drôtenou metličkou. Žĺtkovú penu pridaj k snehu z bielkov a len zľahka premiešaj. Nakoniec pridaj múku a opatrne premiešaj – najlepšie vareškou – aby cesto príliš nespľaslo.
- Tortovú formu vysteľ papierom na pečenie a vylej do nej cesto. Rozotri cesto do strán a môžeš ho dať piecť. Korpus peč pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút. Treba si to odsledovať, nakoľko každá rúra pečie inak. Možno sa ti to zdá pridlho, no korpus je vyšší a chce to čas, aby sa dobre prepiekol. Až budú boky pekne odpečené a povrch hnedo – ružový, korpus je hotový. Keď chceš mať istotu, špajdľou skús pichnúť do stredu. Ak ostane špajdĺa suchá, korpus je hotový. Nechaj ho vychladnúť.
- Kým ti piškótový korpus vychladne, priprav si plnku. Do menšieho kastrólika daj čokoládu – polámanú na menšie kúsky. K nej prilej mlieko a vaječné žĺtka. Bielka nie, tie by sa v kréme vyzrážali! Na miernom ohni nechaj zmes povariť za stáleho miešania. Vznikne ti lesklá, hnedá čokoládová hmota. Tú nechaj mierne vychladnúť. Ešte do teplej primiešaj cukor a kakao, a nechaj úplne vychladnúť. Zmäknutú heru, alebo maslo dobre vyšľahaj elektrickým šľahačom. Po troške pridávaj čokoládovú zmes. Vznikne ti jemná a nadýchaná čoko- plnka.
- Korpus zbav papiera na pečenie a natri tenkou vrstvou čokoládovej plnky. Na to poukladaj na kolieska nakrájané banány. Zvyšok plnky rozotri po povrchu.
- V malom kastróliku roztop čokoládu na varenie s cerou. Dávaj však pozor, aby ti čokoláda neprihorela. Môžeš tomu predísť, ak čokoládu rozpustíš vo vodnom kúpeli. Celú tortu potri, alebo pofrkaj čokoládovou polevou a nechaj dobre stuhnúť na chladnom mieste.
- Čoko – torta je hotová, môže sa maškrtiť.
Dobrú chuť!
Môj TIP: Ak hľadáš ešte o niečo čokoládovejší zážitok pre svoje chuťové bunky, tak možno Sacherova torta bude pre teba to pravé!
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov