Jablkový koláč – tiež známy ako jablčník, je nezabudnuteľnou tradičnou delikatesou. Spojením jabĺk a chutného cesta sa nedá nič pokaziť. Jemný a lahodný koláčik jednoznačne pohladí maškrtné chuťové poháriky.
Jablkový koláč a jeho sladký pôvod
Jablkový koláč je často spájaný s americkou kultúrou. Apple pie považujú za svoju pýchu. Tento jablkový dezert však nepochádza z Ameriky. Jablkový koláč poznali už v starovekom Grécku. Recept sa dostal do Ameriky prostredníctvom Anglických, Holandských a Švédskych kolonistov. Tí údajne poznali jablčník dávno pred objavením nového kontinentu. V Amerike sa jablčník tak udomácnil, že sa stal symbol krajiny.
„Tak americký, ako jablkový koláč …“
Americký jablčník aký poznáme dnes, má vrch prekrytý cestom s pár dierkami. Pečený je tradične v hlbokej okrúhlej forme. Často podávaný so zmrzlinou či šľahačkou – tradičný výsledok evolúcie.
Na domáci jablkový koláč budeš potrebovať:
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- pol balíčka prášku do pečiva
- 80 g práškového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 125 g masla (alebo heru)
- 1 lyžicu kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
Náplň:
- 4 jablká
- mletá škorica
- pár kvapiek citrónovej šťavy
Na ozdobu:
- 1 lyžičku práškového cukru
Postup prípravy:
- Najskôr si priprav cesto. Sypké ingrediencie – múku, cukor, prášok do pečiva a štipku soli (naozaj stačí málo – pomedzi prsty) nasyp do misky. Pridaj vajíčko, kyslú smotanu a maslo. Dôkladne všetko vymiešaj.
- Pracovnú dosku posyp hladkou múkou. Prelož na ňu cesto a vytvaruj rukami valček. Ten rozdeľ na 2 časti, zhruba rovnako veľké.
- Jednu časť vyvaľkaj na veľkosť okrúhlej tortovej formy. Formu vylož papierom na pečenie. Opatrne cesto prelož do formy.
- Jablká dobre umy, ošúp a narež na tenké plátky. Tie poukladaj na rozvaľkané cesto vo forme. Posyp škoricou a pokvapkaj citrónom.
- Druhú časť cesta tiež rozvaľkaj. Ak sa cesto lepí, podsyp ho múkou. Vyvaľkané cesto opatrne prelož za pomoci valčeka na poukladané jablká. Popichaj vidličkou a vlož do rozohriatej rúry.
- Jablkový koláč peč pri teplote 200 °C 20-25 minút.
- Upečený koláč nechaj vychladnúť a popráš práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
TIP: Ďalšie inšpiratívne recepty na chutné koláče, zákusky, či dezerty nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov