Kváskové žemle sú chutné nadýchané pečivo. V rámci prípravy sú veľmi jednoduché. Po nakvasení cesta stačí len vytvarovať guľaté maličké bochníčky a je hotovo. Avšak výsledok stojí za to. Čerstvo upečené sú chuťou famózne a vyčarujú nádhernú vôňu.
Ja ich pečiem, keď nemám chuť alebo čas na prípravu tvarovo zložitejšieho pečiva. Vytvarovať žemľový tvar je naozaj veľmi jednoduché a rýchle. Môžeš si z nich pripraviť chutné obložené žemle, alebo ich využiť na chuťovky ako „cigánsku v žemli“. Tú si spoločne pripravíme nabudúce.
Na kváskové žemle budeš potrebovať:
Rozkvas:
- 150 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 150 g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto:
- 150 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 150 g špaldovej hladkej múky
- 50 g špaldovej celozrnnej múky
- 15 g sladenky jačmennej
- 12 g soli
- 40 g masti
- 170 g mlieka
- 1 vajíčko
Na potretie a posyp:
- 1vajíčko
- Ľanové semienka
- Sezamové semienka
Kváskové žemle – postup prípravy:
- Najskôr priprav rozkvas. Aby boli žemle nadýchané, preosej múku. Zmiešaj ju s vodou a kváskom pomocou stierky.
- Pripravený rozkvas bude kvasiť 9 až 12 hodín v uzatvorenej nádobe. Keď zdvojnásobí svoj objem je pripravený na ďalší krok – hnetenie cesta.
- Preosej aj zvyšnú múku, okrem celozrnnej. Zmiešaj ju s pripraveným rozkvasom a ostatnými ingredienciami.
- Nezabudni na sladenku. Tá sa do cesta pridáva na podporu procesu kvasenia, nie pre jej sladkú chuť. Ak ju ešte doma nemáš, stačí ju vynechať. Ale z vlastnej skúsenosti ti ju vrelo odporúčam.
- Ručne, pomocou pekárničky alebo kuchynského robota mies cesto niekoľko minút. Vymiesiš pružné cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy.
- Vymiesené cesto nechaj kvasiť v prekrytej nádobe kuchynskou utierkou alebo fóliou 2 až 3 hodiny.
- Ja v tejto fáze uprednostňujem chladničkové kvasenie. Trvá 12 až 20 hodín. Vďaka dlhšej fermentácii budú žemličky ešte stráviteľnejšie. Ak zvolíš kvasenie v chladničke, cesto po vybratí nechaj 30 minút aklimatizovať.
- Nakvasené cesto si rozdeľ na 8 váhovo rovnakých časti. Vytvaruj z nich drobné bochníčky, ktoré rovnomerne porozmiestňuj na plech vystlaným papierom na pečenie.
- Plech môžeš prikryť druhým vyšším plechom alebo kuchynskú fóliu či utierkou. Nechaj ich kvasiť 2 až 3 hodiny. Krásne naberú objem.
- Rúru nahrej na 230°C.
- Zatiaľ si žemličky potri rozšľahaným vajíčkom a posyp ich sezamovými a ľanovými semienkami. Ja som povrch žemličiek jemne nakrojila, ale nie je to potrebné. Nenakrojené budú mať krásny hladký povrch.
- Vlož ich do vyhriatej rúry. Peč ich 15 minút na teplote 230°C. Dovtedy, kým naberú zlatohnedé odtiene.
- Následne ich prenes na mriežku a nechaj vychladnúť.
Dobrú chuť.
TIP1: Chceš skúsiť kváskovanie a založiť si vlastný kvások? Máme pre teba návod ako na to. Postup nájdeš TU.
TIP2: Ak máš rád kváskové pečivo, neváhaj vyskúšať aj kváskové pletenky. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov