Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kysnuté rožteky jemné ako vánok. Nechaj sa zlákať tradičnou chuťou!

od | jún 26, 2018 | Recepty | 0 komentárov

Kysnuté domáce rožky – kto by ich nepoznal. Príjemná prenikavá vôňa pečúcich sa rožtekov vyhecuje chuťové bunky do bodu, kedy jednoducho neodoláš. Receptov na kysnuté pečivo je všade neúrekom. Tí šťastnejší dokonca zdedili tajný rodinný recept, tradovaný po mnohé generácie.

kysnutéDnes možno nie je “in” piplať sa doma s kysnutým cestom. Zaiste je jednoduchšie a pohodlnejšie si pečivo kúpiť. Lenže to pravé domáce, poctivo vyrobené je bezkonkurenčne chutnejšie. Ak si milovníkom/milovníčkou tradičných kysnutých koláčov, tento recept určite vyskúšaj. Je rokmi overený vyberavými jazýčkami mojich najbližších. Pre nás sa stal jednoznačne TOP. 

Z uvedeného množstva upečieš cca 50-60 kúskov. Zamaškrtí celá rodina.

 

Na kysnuté rožteky budeš potrebovať:

Na kvások:

  • 100 ml teplej vody
  • 1 PL kryštálového cukru (môžeš zameniť za trstinový, kokosový, alebo iný)
  • 1 balenie droždia
  • 1 kg hladkej múky
  • 600 ml mlieka
  • 200 ml slnečnicového oleja
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 celé vajce
  • 1 kypiaci prášok do pečiva

Okrem toho:

  • hladká múka na pomúčenie dosky
  • 1 vajce a potretie
  • hustý džem podľa individuálneho výberu (npr. jahodový, malinový, egrešový)
  • papier na pečenie

kysnutédžem

Postup prípravy:

  1. Vodu mierne zohrej. Nesmie však byť horúca! Pridaj lyžicu cukru a zamiešaj. Následne pridaj rozmrvenú kocku droždia. Kvások nechaj pár minút dobre vykysnúť.
  2. Kým kvások vykysne, preosej múku spolu s práškom do pečiva. Pridaj soľ. Na to nezabudni, lebo soľ zvýrazní chuť jednotlivých ingrediencií a výsledok bude zaručene skvelý. Následne pridaj olej, mlieko a vajíčko. Nakoniec kvások. Cesto dobre vypracuj vareškou. Ideálne ak ho miesiš jedným smerom. Až sa ti začne pekne oddeľovať od misky, je pripravené na kysnutie. Vrch cesta zľahka popráš múkou a prikry čistou utierkou. Nechaj ho vykysnúť na teplom mieste.
  3. Pripravené cesto vyber na pomúčenú pracovnú dosku. Rozdeľ ho na 8 bochníkov. Každý bochník vyvaľkaj do tvaru kruhu. Kruh rozdeľ na 8 trojuholníkov (tak ako tortu). Na každý trojuholník polož lyžičku hustého džemu a pekne zroluj do rožteka (roluj od širšej časti k užšej). Rožky ukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie, trošku ďalej od seba. Natri ich rozšľahaným vajíčkom.
  4. Rožteky peč v rúre vyhriatej na 180 -190 stupňov asi 15 minút. Každá rúra pečie inak! Odsleduj si preto priebežne, ako sa rožteky pečú. Dobre prepečené pečivo má jemne hnedastú farbu zvrchu aj zo spodu. Nechaj ich na plechu vychladnúť a ak máš rád/rada sladšie chute, posyp ich zľahka práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

 

Náš TIP!

Cesto môžeš naplniť ľubovoľnou plnkouorechy, mak, tvaroh. Fantázii a chutiam sa medze nekladú. Cesto je vhodné aj na dukátové buchtičky. Ak máš rád/rada šišky, určite vyskúšaj náš recept na jemnučké fašiangové cesto.

Ďalšie zaujímavosti na: kysnuté // pečenie // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!