Zelená káva – slovné spojenie, ktoré možno vzbudzuje na prvé počutie rôzne pocity. Pri slove káva mi hlavou preblesne predstava chutného, voňavého pressa. A popravde, aby bolo moje pressíčko zelené? To znie prinajmenšom čudne. Zelená je predsa tráva, no žeby aj káva?
Zelená káva – módny hit?
Veruže nie. V oblasti arabských krajín bola káva ako nápoj objavená už okolo roku 1100. V tom čase bolo pitie zelenej kávy bežné. Mala podobu skôr zeleného čaju, ako kávy. Zelená aj čierna káva pochádza z rovnakej rastliny. Sú to plody kávovníka – rastliny pestovanej prevažne v tropických a subtropických oblastiach. Kávové zrná sa nachádzajú vo vnútri kôstkovice, ktorá má po dozretí červeno – hnedú, či fialovú farbu.
Čierna káva vzniká vysušením a následným pražením zelených kávových zŕn. Po opražení sa kávové zrná chladia a balia do ochranných obalov, čím sa predchádza zvetrávaniu. Týmto procesom získava káva charakteristickú farbu, lahodnú chuť a vôňu. Tepelnou úpravou sa však strácajú niektoré zdraviu prospešné látky. Z toho dôvodu sa zelená káva stáva čoraz vyhľadávanejšou.
Prečo práve zelená káva?
Keďže sa zrnká zelenej kávy nepražia, ako to býva pri klasickej čiernej, ostávajú v nej zachované cenné látky. Nevýhodou je, že nemá typickú chuť a arómu praženej kávy.
Zelená káva je dnes trendom medzi tými, ktorí sa snažia zredukovať svoju hmotnosť. Nie je to však zázračný liek na chudnutie! Snahu zbaviť sa prebytočných kilogramov, však môže urýchliť za predpokladu, že človek pridá pohyb a upraví stravu. Podporuje spaľovanie cukrov a tukov. Obmedzuj chuť do jedla a navodzuje pocit sýtosti. Výhodou pravidelného pitia zelenej kávy je, že optimalizuje hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol. Zelená káva zároveň pôsobí ako antioxidant a napomáha k zlepšeniu činnosti mozgu.
V zelenej káve ostávajú zachované kyseliny. V tomto prípade najmä kyselina chlorogenová so silnými atioxidačnými účinkami.
Ako si zelenú kávu pripraviť?
Zelená káva chutí podobne ako zelený čaj, zároveň si uchováva aj chuť kávy. Nevytvára krémovú penu, takže vzhľad cappuccina, či parádneho pressa nečakaj.
Ak máš doma zelenú kávu v nenamletej podobe, dopraj najskôr zrnkám dlhý kúpeľ v miske s vlažnou vodou (2-3 hodinky). Zrnká to zmäkčí, keďže sú naozaj oveľa tvrdšie, než zrnká klasickej praženej kávy. Pre zachovanie čo najdlhšej funkčnosti mlynčeka na kávu je to to najlepšie.
Ak máš kávu už namletú, môžeš sa pustiť do prípravy. Zhruba 2 čajové lyžičky kávy zalej vriacou vodou a nechaj lúhovať asi 5 minút. Mlieko nepridávaj, znížiš tak pozitívny vplyv kyseliny chlorogenovej.
V prípade, že dávaš prednosť vôni a chuti tradičnej praženej kávy, zelenú kávu môžeš vymeniť za bylinný extrakt v podobe kapsúl.
TIP: Spoznaj účinky ďalších antioxidantov ako – kurkuma, arónia, či rakytník.
obr. pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov