Makovec je lahodný, jemný a veľmi jednoduchý koláčik. Získa si každého, kto obľubuje mak. Mak má mnoho zdravotných benefitov. Oplatí sa preto zaradiť ho do svojho jedálnička.
Najskôr pár slov o „maku“
Mak je jednou z najstaršie pestovaných rastlín na svete. Patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom nutrične významných látok. Kvalitný modrý mak dokáže dobre zasýtiť. Obsahuje najviac vápnika zo všetkých potravín. Jeho využiteľnosť je navyše oveľa vyššia, ako z mlieka (kde je vápnik viazaný na kazeín). Telu tiež dodáva draslík, horčík, železo, zinok a mnohé iné zdraviu prospešné látky.
V minulosti slúžil mak k výzdobe, bol tiež platidlom aj liekom. Vo veľkej miere pomohol rozvoju farmaceutického priemyslu. Dnes sa pestuje najmä pre jeho potravinárske využitie. V kuchyni sa mak tradične používa ako náplň do buchiet, makovníka, koláčov. Je tiež obľúbenou posýpkou na pečivo. Kto by nepoznal známe lupačky a makovky. Mak je tradičnou ingredienciu pri príprave vianočných bobaliek, či makových slížov.
Na makovec budeš potrebovať:
Ak ľúbiš mak, tak makovec si jednoznačne obľúbiš. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Nepotrebuješ ani odmerku, ani váhu. Na správne množstvo ti postačí kelímok od jogurtu.
- 2 biele jogurty (po 250 g)
- 1 kelímok mletého maku
- 1 kelímok kryštálového cukru
- 1 kelímok hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajíčka
- štipka soli
- polovica jablka
- trocha rastlinného oleja na vymastenie formy
- práškový cukor na ozdobu
Postup prípravy:
- Do väčšej misky vyklop jogurty. Jeden kelímok si umy a vyutieraj dosucha. Budeš ho ešte potrebovať na odmeranie množstva ďalších ingrediencií. K jogurtom pridaj celé vajíčka, štipku soli, cukor a všetko premiešaj. Postupne pridaj zomletý mak, múku, prášok do pečiva a nakoniec postrúhané jabĺčko. Cesto dôkladne premiešaj.
- Makovec je trocha menší koláčik. Volím preto menší plech, alebo tortovú formu na pečenie. Plech vytri rastlinným olejom a dôkladne popráš hladkou múkou. Trocha ním potras, aby sa múka dostala aj na boky plechu. Koláč sa pečie pri 190 °C asi 30 – 40 minút. Treba si to odsledovať, nakoľko šikovná gazdinka vie, že každá rúra je iná.
- Po upečení nechaj koláč vychladnúť. Porež ho na menšie kúsky a popráš práškovým cukrom, alebo polej roztopenou čokoládou.
Dobrú chuť ?
Obrázky: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov