Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Makovec s jogurtom- rýchly a lahodný makový koláčik

od | okt 2, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Makovec je lahodný, jemný a veľmi jednoduchý koláčik. Získa si každého, kto obľubuje mak. Mak má mnoho zdravotných benefitov. Oplatí sa preto zaradiť ho do svojho jedálnička.

Najskôr pár slov o „maku“

Mak je jednou z najstaršie pestovaných rastlín na svete. Patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom nutrične významných látok. Kvalitný modrý mak dokáže dobre zasýtiť. Obsahuje najviac vápnika zo všetkých potravín. Jeho využiteľnosť je navyše oveľa vyššia, ako z mlieka (kde je vápnik viazaný na kazeín). Telu tiež dodáva draslík, horčík, železo, zinok a mnohé iné zdraviu prospešné látky.

V minulosti slúžil mak k výzdobe, bol tiež platidlom aj liekom. Vo veľkej miere pomohol rozvoju farmaceutického priemyslu. Dnes sa pestuje najmä pre jeho potravinárske využitie. V kuchyni sa mak tradične používa ako náplň do buchiet, makovníka, koláčov. Je tiež obľúbenou posýpkou na pečivo. Kto by nepoznal známe lupačky a makovky. Mak je tradičnou ingredienciu pri príprave vianočných bobaliek, či makových slížov.

mak makovec

Na makovec budeš potrebovať:

Ak ľúbiš mak, tak makovec si jednoznačne obľúbiš. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Nepotrebuješ ani odmerku, ani váhu. Na správne množstvo ti postačí kelímok od jogurtu.

  • 2 biele jogurty (po 250 g)
  • 1 kelímok mletého maku
  • 1 kelímok kryštálového cukru
  • 1 kelímok hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • polovica jablka
  • trocha rastlinného oleja na vymastenie formy
  • práškový cukor na ozdobu

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky vyklop jogurty. Jeden kelímok si umy a vyutieraj dosucha. Budeš ho ešte potrebovať na odmeranie množstva ďalších ingrediencií. K jogurtom pridaj celé vajíčka, štipku soli, cukor a všetko premiešaj. Postupne pridaj zomletý mak, múku, prášok do pečiva a nakoniec postrúhané jabĺčko. Cesto dôkladne premiešaj.
  • Makovec je trocha menší koláčik. Volím preto menší plech, alebo tortovú formu na pečenie. Plech vytri rastlinným olejom a dôkladne popráš hladkou múkou. Trocha ním potras, aby sa múka dostala aj na boky plechu. Koláč sa pečie pri 190 °C asi 30 – 40 minút. Treba si to odsledovať, nakoľko šikovná gazdinka vie, že každá rúra je iná.
  • Po upečení nechaj koláč vychladnúť. Porež ho na menšie kúsky a popráš práškovým cukrom, alebo polej roztopenou čokoládou.
makovec s jogurtom

Dobrú chuť ?

Obrázky: pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // hrnčekové // jogurt // mak // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This