Krém je doslova čerešničkou na torte, ktorá dotvára celkovú chuť dezertu. Je veľmi veľa receptov na rôzne krémy a plnky. Spomeniem aspoň základné a rokmi overené. Vďaka nim si vieš doma vymyslieť a nakombinovať recept podľa vlastných preferencií.
Základný pudingový krém
- 400 ml mlieka
- 1 zlatý klas (alebo vanilkový puding)
- 200 g masla
- 2-3 PL kryštálového cukru
Ako na to? Puding s cukrom rozmiešaj so 100 ml mlieka. Zvyšné mlieko daj variť. Až mlieko zovrie, vlej do neho pudingovú zmes a miešaj, až kým bude puding hustý. Po dovarení nechaj puding vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahaj do peny. Vychladený puding pridávaj po lyžiciach a postupne všetok do masla zašľahaj.
Pudingová plnka má veľa variácií, nakoľko vanilkový puding môžeš zameniť za akúkoľvek inú obľúbenú príchuť.
Krém z vajec
- 5 čerstvých vajec (tie najčerstvejšie v skvelej kvalite nájdeš vždy v kamennej predajni Valach)
- 300 g kryštálového cukru
- 250 g masla
Do misky rozbi celé vajíčka. Pridaj k nim cukor a celé to šľahaj nad parou. Zmes mierne zhustne. Po zhustnutí odstav zo sporáka a nechaj vychladnúť. Vyšľahaj maslo do peny a postupne pridaj vychladenú vajcovú zmes. Dôkladne vyšľahaj. Krém je sladučký a perfektne sa hodí napríklad na parížske rožteky, makrónky aj muffiny.
Čokoládový krém
- 100 g čokolády na varenie
- 100 ml mlieka
- 2 vaječné žĺtka
- 100 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- 250 g masla
Do menšieho hrnca polám čokoládu na kocky. Zalej mliekom a pridaj celé vajíčka. Z uvedených ingrediencií uvar za stáleho miešania hustý krém. Nechaj vychladnúť. Maslo vyšľahaj do peny, pridaj k nemu cukor a kakao. Vyšľahaj a postupne po lyžiciach pridávaj uvarenú čokoládovú zmes.
Karamelový
- 100 g kryštálového cukru
- 4 PL hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 200 g masla
Cukor na panvici ohrievaj, až kým skaramelizuje. V mlieku rozmiešaj múku a pomaly prilievaj ku karamelu a dôkladne miešaj. Najskôr sa to zrazí, no postupným ohrievaním a miešaním sa všetko pekne prepojí. Vznikne jemná akoby pudingová hmota. Tú nechaj vychladnúť. Maslo vyšľahaj elektrickým šľahačom a po lyžiciach pridávaj vychladený karamel. Hotovo, vznikne jemný karamelový a veľmi chutný krém. Je ideálny na plnenie piškótových korpusov.
Univerzálny mascarpone
- 250 g mascarpone
- 1 smotana na šľahnie (30%).
- 1 vanilkový cukor, podľa potreby kryštálový cukor (2-3 PL)
Jemný a univerzálny. Aj tak by sa dal nazvať tento krém. Je doslova protipólom k ťažkým maslovým plnkám. Je ľahký, nadýchaný a akurát sladký. Lákavá je jeho nenáročnosť na prípravu. Smotanu vyšľahaj s cukrom a až bude dostatočne tuhá, zľahka primiešaj mascarpone. Hotovo. Nič viac a nič menej. Bez varenia, bez zdĺhavých príprav. Krém je vhodný na ovocné dezerty, pudingy, ovocné poháre, zákusky, tiramisu aj cheesecake. Ak potrebuješ viac náplne, dávku ingrediencií radšej zdvojnásob.
TIP na záver: Maslo z chladničky vyber vždy o niečo skôr, aby malo pri použití izbovú teplotu. S mäkkým maslom sa tiež omnoho lepšie pracuje a krém sa nezrazí.
Obr.: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov