Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Krém na 5 spôsobov – lahodné náplne na torty aj zákusky

od | okt 9, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Krém je doslova čerešničkou na torte, ktorá dotvára celkovú chuť dezertu. Je veľmi veľa receptov na rôzne krémy a plnky. Spomeniem aspoň základné a rokmi overené. Vďaka nim si vieš doma vymyslieť a nakombinovať recept podľa vlastných preferencií.

Základný pudingový krém

  • 400 ml mlieka
  • 1 zlatý klas (alebo vanilkový puding)
  • 200 g masla
  • 2-3 PL kryštálového cukru

Ako na to? Puding s cukrom rozmiešaj so 100 ml mlieka. Zvyšné mlieko daj variť. Až mlieko zovrie, vlej do neho pudingovú zmes a miešaj, až kým bude puding hustý. Po dovarení nechaj puding vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahaj do peny. Vychladený puding pridávaj po lyžiciach a postupne všetok do masla zašľahaj.

Pudingová plnka má veľa variácií, nakoľko vanilkový puding môžeš zameniť za akúkoľvek inú obľúbenú príchuť.

vanilkový

Krém z vajec

  • 5 čerstvých vajec (tie najčerstvejšie v skvelej kvalite nájdeš vždy v kamennej predajni Valach)
  • 300 g kryštálového cukru
  • 250 g masla

Do misky rozbi celé vajíčka. Pridaj k nim cukor a celé to šľahaj nad parou. Zmes mierne zhustne. Po zhustnutí odstav zo sporáka a nechaj vychladnúť. Vyšľahaj maslo do peny a postupne pridaj vychladenú vajcovú zmes. Dôkladne vyšľahaj. Krém je sladučký a perfektne sa hodí napríklad na parížske rožteky, makrónky aj muffiny.

čokoládový krém

Čokoládový krém

  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 ml mlieka
  • 2 vaječné žĺtka
  • 100 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 250 g masla

Do menšieho hrnca polám čokoládu na kocky. Zalej mliekom a pridaj celé vajíčka. Z uvedených ingrediencií uvar za stáleho miešania hustý krém. Nechaj vychladnúť. Maslo vyšľahaj do peny, pridaj k nemu cukor a kakao. Vyšľahaj a postupne po lyžiciach pridávaj uvarenú čokoládovú zmes.

Karamelový

  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 PL hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 200 g masla

Cukor na panvici ohrievaj, až kým skaramelizuje. V mlieku rozmiešaj múku a pomaly prilievaj ku karamelu a dôkladne miešaj. Najskôr sa to zrazí, no postupným ohrievaním a miešaním sa všetko pekne prepojí. Vznikne jemná akoby pudingová hmota. Tú nechaj vychladnúť. Maslo vyšľahaj elektrickým šľahačom a po lyžiciach pridávaj vychladený karamel. Hotovo, vznikne jemný karamelový a veľmi chutný krém. Je ideálny na plnenie piškótových korpusov.

krém mascarpone

Univerzálny mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 1 smotana na šľahnie (30%).
  • 1 vanilkový cukor, podľa potreby kryštálový cukor (2-3 PL)

Jemný a univerzálny. Aj tak by sa dal nazvať tento krém. Je doslova protipólom k ťažkým maslovým plnkám. Je ľahký, nadýchaný a akurát sladký. Lákavá je jeho nenáročnosť na prípravu. Smotanu vyšľahaj s cukrom a až bude dostatočne tuhá, zľahka primiešaj mascarpone. Hotovo. Nič viac a nič menej. Bez varenia, bez zdĺhavých príprav. Krém je vhodný na ovocné dezerty, pudingy, ovocné poháre, zákusky, tiramisu aj cheesecake. Ak potrebuješ viac náplne, dávku ingrediencií radšej zdvojnásob.

TIP na záver: Maslo z chladničky vyber vždy o niečo skôr, aby malo pri použití izbovú teplotu. S mäkkým maslom sa tiež omnoho lepšie pracuje a krém sa nezrazí.

Obr.: pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // maslo // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This