Arónia – známa aj ako jarabina čierna je skvelá rastlina plná vitamínov. Ker každoročne poteší zásobou veľkých trpkých bobúľ. Na prvé ochutnanie možno brrr, no ak ju dobre spracuješ, máš multivitamín unikátnej chuti na celú zimu.
Aróniu pestujem doma druhý rok v málo úrodnej pôde a chladnejšom podnebí. Na základe toho môžem iba potvrdiť, že je to mimoriadne odolná a nenáročná rastlina.
Príjemne prekvapila tohtoročnou úrodou, napriek tomu, že ker je ešte malý. Doposiaľ som šťavu z arónie iba kupovala, no tentoraz sa poctivo púšťam do domácej spracovania unikátnych bobúľ. Štedrá duša môjho suseda, ktorý aróniu už roky pestuje, ma zásobila dostatočne?
Arónia – multivitamín z prírody
Arónia v sebe skrýva množstvo vitamínov aj iných cenných látok. Obsahuje vitamíny skupiny A, P, PP, B2, B6, E, K. Je zdrojom mnohých minerálov (železo, vápnik, selén, jód, draslík, fosfor, horčík). Súčasťou plodov je vláknina, mnoho antioxidantov aj aminokyselín.
Aké výhody so sebou prináša pravidelná konzumácia arónie?
Vzhľadom na množstvo vitamínov a iných zdraviu-prospešných látok má užívanie arónie množstvo benefitov.
- Hlavným benefitom je zvyšovanie imunity a detoxikácie organizmu
- Arónia je tzv. prírodným antibiotikom, likviduje baktérie a vírusy
- Priaznivo vplýva na pevnosť ciev (prospešné pri nepríjemných kŕčových žilách, častom krvácaní z nosa)
- Zlepšuje krvný obeh a znižuje tlak krvi
- Napomáha pri chudokrvnosti, vďaka bohatému obsahu železa
- Harmonizuje funkciu štítnej žľazy
- Znižuje cholesterol a cukor v krvi
- Je skvelým antioxidantom – chráni bunky pred nežiadúcimi účinkami voľných radikálov
- Priaznivo pôsobí na zdravie močových ciest, chráni pred infekciami ako aj lieči ich vznik
- Je pomocníkom pri liečbe žalúdočných problémov, vrátane žalúdočných vredov a hnačiek
Ako spracovať trpké bobule?
Spôsobov je viac. Tradičný kompót, hustý kompót k mäsu, sirup, alebo džem. Každému vyhovuje niečo iné.
Arónia na spôsob hustejšieho kompótu
- 1 kg arónie
- 200 ml vody
- 600 g cukru
- 1 ČL škorice
- 10 klinčekov
- 1 ČL citrodeka
- pol balíčka kyseliny sorbovej
Aróniu dobre prepláchni vodou a zbav prípadných nečistôt. Vlož bobule do hrnca a pridaj 1,5 dl vody a klinčeky. Var cca 20-30 minút. Potom pridaj cukor, škoricu , citrodeko a kyselinu sorbovú. Povar celé ešte 10 minút. Kompót nalej do menších čistých zaváraninových fliaš. Dobre uzavri a sterilizuj vo vodnom kúpeli. Až voda v hrnci začne vrieť, zníž tepotu sporáka a nechaj fľaše ešte 5 minút v zatvorenom hrnci. Následne ich vyber na plech a prikry. Nechaj takto do ďalšieho dňa postáť. Potom kompót odlož na chladné, tmavé miesto. Perfektne sa hodí k mäsu, sviečkovej, na ozdobu rôznych kaší a pudingov.
Aróniový sirup
- 1 kg arónie
- 500 ml vody
- 500 g cukru
- 100 ml rumu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 10 klinčekov
- 1 ČL citrodeka
- pol balíčka kyseliny sorbovej
Aróniu dobre opláchni vodou. Vlož do hrnca a zalej vodou. Var cca 30 minút, potom rozmixuj ponorným mixérom. Preceď cez gázu, alebo husté sitko. Do šťavy pridaj cukor, vanilkový cukor, citrodeko a klinčeky. Dobre premiešaj a pridaj rum a kyselinu sorbovú (pomôcka na zaváranie). Celý sirup var 20 minút. Nechaj mierne vychladiť . Potom nalej do čistých fliaš a sterilizuj 5 – 10 minút.
Toto sú dva vyskúšané a overené recepty (mnou a mojou maminou). Samozrejme na internete je ich mnoho. Našla som napríklad zaujímavý recept na aróniový džem.
Ak máš aj ty svoj overený recept, alebo tip, ako aróniu spracovať, podeľ sa s nami v komentároch. Budeme sa tešiť!
Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks