Medovníčky, alebo aj perníčky sú obľúbeným trvanlivým pečivom najmä v období Vianoc. Voňavé koláčiky, bez ktorých si najkrajšie sviatky v roku ani neviem predstaviť.
Medovníčky či perníčky? Je v tom vôbec rozdiel?
Pôvod slova „medovník“ je na prvý pohľad jasný. Pečivo v ktorom je med. Presnejšie však ide o medový koláč. Teda medové cesto zväčša v tvare tortového korpusu. Naplnený medovým krémom, na povrchu posypaný vlašskými orechmi. Medovník/medový koláč je teda mäkký plnený koláčik.
Názov „perník“ je údajne odvodený od českého „pepř“ (čierne korenie). Toto korenie bolo súčasťou pôvodnej receptúry “peperníku/peprníku” – dnešného perníku. Tradičný perník obsahuje zmes múky, mlieka, vajec, cukru a medu. Jeho súčasťou sú aromatické koreniny – zázvor, škorica, klinček, kardamóm, muškátový oriešok a aníz. Perníky sú tvrdšie, trvanlivejšie a vďaka koreninám aromatickejšie.
Perník a medovník sú teda dva rozdielne sladké koláčiky. Názov však zľudovel a je naozaj jedno ako svoj domáci medový výtvor budeš volať.
Rady a tipy na výrobu domácich medovníčkov
Ak nemáš skúsenosti s výrobou medovníčkov doma, zaiste ti pomôže zopár rád a tipov. S nimi sa ti koláčily zaiste vydaria!
- Cesto si priprav deň vopred. Ingrediencie sa lepšie prepoja, čo sa odrazí na skvelej chuti. Navyše sa ti s odležaným cestom bude lepšie pracovať.
- Najlepšie sa pracuje so surovinami izbovej teploty.
- Cesto musí byť dokonale premiešané, aby malo hladkú a jemnú štruktúru.
- Med použi tekutý, nie skryštalizovaný. Ak máš v mede kryštáliky, ponor ho do vodného kúpeľa (teplota vody by mala byť cca 40 °C). Nechaj ho voľne rozpustiť. Druh medu sa odrazí na farbe a chuti. Za seba môžem povedať, že najlepšie chutia perníčky s lesným tmavým medom.
- Ak chceš mať perníčky hneď po upečení mäkké, použi sódu bikarbónu, nie prášok do pečiva. V tomto prípade sa rozhodne experimentovať neoplatí… (vlastná skúsenosť)
- Ak sa ti pri vaľkaní a vykrajovaní cesto príliš lepí na ruky, vlož ho na chvíľu do chladničky.
- Nespracúvaj celé cesto naraz, ale si ho rozdeľ na cca 3 rovnako veľké kusy. Lepšie sa ti s ním bude manipulovať.
- Dbaj na správne uskladnenie upečených perníčkov. Najlepšie na to poslúži plechová dózička, alebo sklenená uzatvárateĺná dóza.
- Dĺžka pečenia má svoje pravidlá. Ak perníčky pečieš pridlho, vysušia sa. Následne môžu stvrdnúť.
- Preosievanie cukru na polevu má tiež svoje opodstatnenie, na to nezabúdaj. Zaručuje hladký, lesklý povrch.
Vyskúšala som niekoľko receptov na výrobu medovníčkov a najviac sa mi osvedčil práve tento. Mnoho ľudí ich pripravuje v predstihu, aby stihli dostatočne zmäknúť. Podľa tohto receptu ich máš však mäkké okamžite. Ak ich upečieš v predstihu – hrozí riziko, že sa zjedia skôr než začnú sviatky.
Recept na dokonalé domáce medovníčky:
Na cesto budeš potrebovať:
- 750 g hladkej múky
- 350 g kryštálového cukru
- 4 vajíčka do cesta
- 125g hery
- 5 PL medu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej škorice
- 2-3 PL korenia do perníkov
- 1 PL kyslej smotany
- 5 rozdrvených klinčekov
- 1 vajce na potieranie
Na polevu budeš potrebovať:
- 1 vaječný bielok
- 140 g práškového cukru
- šťava z 1 citróna
Postup prípravy:
- Cesto si priprav deň vopred!
- Múku preosej do väčšej misky. Pridaj sódu bikarbónu, cukor a soľ. Postupne pridaj ostatné ingrediencie – korenie na medovníčky, škoricu a rozdrvené klinčeky. Následne heru a 4 vajíčka. Nakoniec ešte medík.
- Všetko poriadne vymiešaj – najideálnejšie vlastnoručne. Cesto mies dovtedy, kým je konzistenciou pekne hladké a lesklé.
- Cesto obaľ do fólie, alebo sáčku a nechaj odležať do ďalšieho dňa v chladničke.
- Pred vaľkaním si cesto vyber pol hodinky skôr z chladničky. Pracovnú dosku dobre pomúč hladkou múkou, aby sa cesto nelepilo. Rozdeľ ho na 3 časti. Postupne vyvaľkaj najskôr jednu časť – na hrúbku cca 4-5 mm. Povykrajuj rôzne tvary. Vykrojené medovníky poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto postupne spracuj aj zvyšok cesta.
- Vlož do rúry vyhriatej na teplotu 180 °C. Peč cca 6-7 minút. Nie dlhšie!
- Po vybratí z rúry potri ešte teplé medovníky rozšľahaným vajíčkom. Budú sa pekne lesknúť.
- Nechaj ich vychladnúť a priprav si polevu na zdobenie.
- Cukor 3 krát preosej a pridaj ho k vaječnému bielku. Citrón dobre umy a odšťav. Šťavu prilej k poleve. Polevu vymiešaj. Ideálne elektrickým šľahačom, no pri nízkych otáčkach, aby sa nedostalo do polevy priveľa vzduchu. Inak má tendenciu popraskať.
- Medovníčky ozdob podľa fantázie.
Dobrú chuť!
Obrázky: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov