Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Buchtičky – rodinný klenot z domácej zbierky

od | nov 12, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pečené domáce buchtičky – ďalší skvelý recept z domácej zbierky. Dá sa povedať, že ide o rodinný recept, ktorý už pár rokov koluje medzi mojimi blízkymi. Hotový klenot zo zbierky, s ktorým sa rada podelím.

Čo je na domácich buchtičkách také skvelé? Sú mäkučké ako perinka! Je ich plno, každému sa veru ujde a chuť si jednoducho zamiluješ. Buchtičky na prvý pohľad vyzerajú ako šišky, no sú pečené v rúre.

Po prvý krát som ich ochutnala ako mladá študentka. Ponúkla mi ich nádejná nastávajúca svokra. No zamilovala som si ich a nevedela sa ich dojesť. Hotové nebíčko v papuľke.

Na buchtičky budeš potrebovať:

Na cesto:

  • 1 kg polohrubej múky do cesta
  • trošku múky na pomúčenie dosky
  • 3,5 dl oleja
  • 3 vajíčka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 kocka droždia
  • 5 dl mlieka

Na náplň:

Na potieranie:

  • olej podľa potreby
buchty
Postup prípravy buchtičiek

Postup prípravy:

  1. Najskôr si priprav kvások. Mlieko mierne zohrej na sporáku. Pridaj cukor a rozdrvené droždie. Nechaj pár minút nakysnúť.
  2. Do väčšej misky nasyp múku, pridaj soľ a prášok do pečiva. Pridaj vajíčka, olej a nakysnuté droždie v mlieku.
  3. Nastáva fáza miesenia. Ako naše prastaré babičky vravievali … cesto vraj treba s láskou pohladiť vlastnou rukou. Osobne však najradšej miesim pevnou drevenou vareškou. Miesiť treba v jednom smere 15 až 20 minút. No veru drina, ale šikovná gazdinka má ruky tak vypracované, že to zaiste zvládne. Možno sa pýtaš prečo tak dlho? Má to veru svoje výhody. Ingrediencie sa skvele prepoja, cesto bude nadýchané a bude sa ti s ním dobre pracovať. Stojí to za to, aj keď si budeš robiť pri miesení mini prestávočky.
  4. Až máš cesto vymiesené, hneď ho vyklop celé na pomúčenú pracovnú dosku. Rukami ho pováľaj po múke a vytvor provizórny bochník. Rozdeľ na 2 časti. Jednu odlož späť do misky, kým pracuješ s tou prvou. Cesto vyvaľkaj na hrúbku cca 1 cm. Narež ho na štvorce. Do stredu každého daj za lyžičku hustého džemu. Následne z každého štvorčeka vytvaruj guľatú buchtičku. Ako? Jednoducho – všetky 4 konce (cípy) zlep do jedného a pomocou prstov zatoč. Ucapkaj a máš buchtičku v tvare šišky. Ucapkanou stranou ju polož na vymastený plech. Týmto spôsobom spracuj obe cestá.
  5. Buchtičky poukladaj na vymastený plech trošku ďalej od seba. Budeš potrebovať minimálne 2 až 3 plechy – v závislosti od toho, aké veľké buchtičky vyrobíš. Budú kysnúť priamo na plechu. Treba im preto dopriať priestor, aby sa vzájomne nepolepili. Buchty nechaj kysnúť 70 minút. 
  6. Po vykysnutí nastáva fáza pečenia. Peč pri teplote 190 stupňov cca 14 minút, kým nadobudnú peknú hnedastú farbu. Hneď po vybratí z rúry potri buchtičky olejom. Nechaj dobre vychladnúť a popráš práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

buchtičky
Hotové domáce buchtičky

Mnoho vecí sa v recepte robí takpovediac naopak. Treba však dodržať postup. Zaručí ti to famózny výsledok a istotu, že buchty budeš piecť čoskoro opakovane. 

Zdroj obrázkov: súkromný archív

0 komentárov

Trackbacks/Pingbacks

  1. Smotanové rožky – to najjemnejšie domáce kysnuté pečivo - […] TIP: Ak si milovníkom tradičného kysnutého pečiva, zaiste ťa poteší overený recept na famózne domáce pečené buchtičky. […]

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kysnuté // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This