Pečené domáce buchtičky – ďalší skvelý recept z domácej zbierky. Dá sa povedať, že ide o rodinný recept, ktorý už pár rokov koluje medzi mojimi blízkymi. Hotový klenot zo zbierky, s ktorým sa rada podelím.
Čo je na domácich buchtičkách také skvelé? Sú mäkučké ako perinka! Je ich plno, každému sa veru ujde a chuť si jednoducho zamiluješ. Buchtičky na prvý pohľad vyzerajú ako šišky, no sú pečené v rúre.
Po prvý krát som ich ochutnala ako mladá študentka. Ponúkla mi ich nádejná nastávajúca svokra. No zamilovala som si ich a nevedela sa ich dojesť. Hotové nebíčko v papuľke.
Na buchtičky budeš potrebovať:
Na cesto:
- 1 kg polohrubej múky do cesta
- trošku múky na pomúčenie dosky
- 3,5 dl oleja
- 3 vajíčka
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 1 prášok do pečiva
- 1 kocka droždia
- 5 dl mlieka
Na náplň:
Na potieranie:
- olej podľa potreby
Postup prípravy:
- Najskôr si priprav kvások. Mlieko mierne zohrej na sporáku. Pridaj cukor a rozdrvené droždie. Nechaj pár minút nakysnúť.
- Do väčšej misky nasyp múku, pridaj soľ a prášok do pečiva. Pridaj vajíčka, olej a nakysnuté droždie v mlieku.
- Nastáva fáza miesenia. Ako naše prastaré babičky vravievali … cesto vraj treba s láskou pohladiť vlastnou rukou. Osobne však najradšej miesim pevnou drevenou vareškou. Miesiť treba v jednom smere 15 až 20 minút. No veru drina, ale šikovná gazdinka má ruky tak vypracované, že to zaiste zvládne. Možno sa pýtaš prečo tak dlho? Má to veru svoje výhody. Ingrediencie sa skvele prepoja, cesto bude nadýchané a bude sa ti s ním dobre pracovať. Stojí to za to, aj keď si budeš robiť pri miesení mini prestávočky.
- Až máš cesto vymiesené, hneď ho vyklop celé na pomúčenú pracovnú dosku. Rukami ho pováľaj po múke a vytvor provizórny bochník. Rozdeľ na 2 časti. Jednu odlož späť do misky, kým pracuješ s tou prvou. Cesto vyvaľkaj na hrúbku cca 1 cm. Narež ho na štvorce. Do stredu každého daj za lyžičku hustého džemu. Následne z každého štvorčeka vytvaruj guľatú buchtičku. Ako? Jednoducho – všetky 4 konce (cípy) zlep do jedného a pomocou prstov zatoč. Ucapkaj a máš buchtičku v tvare šišky. Ucapkanou stranou ju polož na vymastený plech. Týmto spôsobom spracuj obe cestá.
- Buchtičky poukladaj na vymastený plech trošku ďalej od seba. Budeš potrebovať minimálne 2 až 3 plechy – v závislosti od toho, aké veľké buchtičky vyrobíš. Budú kysnúť priamo na plechu. Treba im preto dopriať priestor, aby sa vzájomne nepolepili. Buchty nechaj kysnúť 70 minút.
- Po vykysnutí nastáva fáza pečenia. Peč pri teplote 190 stupňov cca 14 minút, kým nadobudnú peknú hnedastú farbu. Hneď po vybratí z rúry potri buchtičky olejom. Nechaj dobre vychladnúť a popráš práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Mnoho vecí sa v recepte robí takpovediac naopak. Treba však dodržať postup. Zaručí ti to famózny výsledok a istotu, že buchty budeš piecť čoskoro opakovane.
Zdroj obrázkov: súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks