Buchty od prababky sa nedajú nemilovať. V čase, keď toho v obchode na výber veľa nebolo, vedeli naše starké vykúzliť niečo chutné takmer z ničoho. Aj pre toto majú môj veľký obdiv. Tento recept sa v našej rodine zachoval po celé roky a veru prachom nezapadne.
Buchty sú z prekladaného cesta. Chuťou mierne podobné lístkovému cestu. No predsa to nie je lístkové a veru ani tradičné kysnuté cesto. Hmmm povedala by som, že niečo medzi tým. Originál recept je písaný na hrnčeky – ako ich starká volala po svojom – findže. Množstvo som však poctivo odvážila, lebo každý má tú svoju „findžu“ o niečo inú. Tak nech nám to pekne sedí a najmä nech sa podarí ako má.
Pre jednoduchšie pochopenie som postup prípravy nafotila o niečo rozsiahlejšie. Tak poďme na to!
Na buchty budeš potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 1 droždie
- 2 dl mlieko
- 3 vajcia (2 priamo do cesta a 1 na potretie)
- 1 ČL soli
- 2-3 PL kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 200 g hladkej múky + 25 dg hery
- hustý lekvár
Postup prípravy:
- Do teplého mlieka pridaj cukor a rozdrobené droždie. Nechaj zmes chvíľku podkysnúť. Do väčšej misky si nasyp múku – 500 g, 2 celé vajcia, soľ a vanilkový cukor. Pridaj nabublanú zmes droždia. Celé to dobre vymies pevnou vareškou. Cesto nenechávaj kysnúť, hneď sa s ním pracuje ďalej.
- Do inej misky nasyp 200 g hladkej múky a pridaj heru. Čistou rukou múku s herou premies.
- Na pomúčenú dosku vyklop cesto a rukami sa ho snaž čo najviac roztiahnuť po doske. Cesto rukou ucpapkaj. Na takto pripravené cesto nanes zmes hery a múky. Rozotri po celom povrchu. Následne cesto prelož z jednej, potom z druhej strany. A opäť prelož na polovicu.
- Cesto vyvaľakaj. Ak sa ti lepí, popráš pracovnú dosku aj cesto múkou. Podľa potreby zopakuj. Vyvaľkané cesto opäť poprekladaj. Najskôr z jednej, potom z druhej strany. A opäť prelož. Cesto tak získa akoby viac vrstiev – čo sa podobá lístkovému cestu, no chuťou skôr kysnutému.
- Cesto opäť vyvaľkaj. Tentoraz ho už prekladať netreba. Narež na štorčeky a na každý daj lyžičku hustého lekváru. Z každého štvorca vytvaruj podlhovastú buchtu.
- Plech vylož papierom na pečenie a poukladaj na neho buchty – pre niekoho možno rožteky. Potri ich rozšľahaným vajíčkom a vlož do rúry.
- Buchty peč pri 190 stupňoch cca 15-20 minút. Dĺžka pečenia závisí od toho, aké veľké buchtičky sú. Tie moje som rozdelila na 2 plechy a piekla cca 18 minút.
Dobrú chuť!
TIP: Vyskúšaj recept aj na lahodné domáce Gápelské koláče.
Obrázky: súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov