Makové slíže sú pre mňa akýmsi návratom do detstva. Milujem tú jedinečnú vôňu roztopeného masla s makom a cukrom. Nie len, že príprava je taká jednoduchá a rýchla, ale k tomu všetkému sa dajú pripraviť aj s mletými orechmi. Pre tých čo radšej slané ako sladké je samozrejme možné si slíže pripraviť s tvarohom a slaninkou.
No proste čo viac si priať?Poďme si ich teda pripraviť. 😀
Makové slíže:
Porcií: 4-5
Čas prípravy: 40 minút
Budeš potrebovať:
800 g polohrubej múky ( + 150 g múky na podsypávanie)
4 vajcia
200 ml vlažnej vody
1 pl. soli
Ešte budeš potrebovať:
250 g mletého maku
Podľa chuti: práškový cukor a maslo
Postup prípravy:
- V miske si preosej múku, pridaj vajíčka, soľ a postupne prilievaj vodu.
- Ja najradšej začínam prípravu cesta v miske. Potom si pripravím pracovnú dosku a cesto na neho vyklopím.
- Cesto na slíže sa ti bude zdať riedke, ale po troche pracovania na pomúčenej doske sa vytvorí krásny pevný bochník s, ktorým sa ti bude dobre pracovať.
- Cesto na domáce makové slíže je hotové za pár minút. Dôvod prečo pridávam aj vodu je jednoducho preto, aby cesto nebolo príliš tvrdé.
- Teraz je ten správny čas pripraviť si hrniec s vodou a radím ti, aby si použil/a ten najväčší, ktorý doma máš.
- Bochník cesta si rozdeľ na 3 časti. Každý bochník postupne vyvaľkaj na tenko. Podľa vlastnej skúsenosti viem, že čím tenšie cesto vyvaľkáš, tým lepšie budú.
- Vyvaľkané cesto nakrájaj na dlhé úzke pásy. Každý pásik pomuč trochou múky, aby sa ti cesto nezlepilo. Pásiky cesta poukladaj na seba a ostrým nožom nakrájaj slíže, tak hrubé ako ich máš rád/a.
- Pripravené slíže vkladaj do vriacej vody postupne a nezabudni vodu riadne osoliť.
- Až ti slíže vyplávajú na povrch nechaj ich ešte 5 minút povariť.
- Medzi tým, si v hlbšej panvici roztop maslo (ja som použila 150 g masla).
- Hotové slíže prepláchni pod tečúcou vodou a postupne pridávaj k roztopené mu maslu.
- No a konečne tu je finále 🙂 Všetok mak a práškový cukor pridaj do panvice, premiešaj a môžeš servírovať.
Môj tip:
Makové slíže podávaj s mliečkom, alebo cmarom.
Takto hotové slíže môžeš použiť do fazuľovej polievky, alebo si ich jednoducho vychutnať na slano. Ja ich mám rada s tvarohom a slaninkou. Pre moju lásku pripravujem len s makom, kedže mak miluje.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks