Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Fazuľová polievka s údeným mäsom

od | sep 22, 2018 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Fazuľová polievka by mala byť taká hustá, že v nej bude aj lyžica stáť. U nás v rodine sa nenájde jeden jediný človek, ktorý by nemal fazuľovú polievku rád. Kto by odmietol polievku plnú fajnového mäsíčka, fazuľky a zeleniny? Ja určite nie. Najradšej varím fazuľovú polievku v tom najväčšom hrnci, ktorý mám, a vždy dúfam, že mi ostane aspoň malá porcia aj na druhý deň 🙂

Fazuľová polievka:

Porcií: 6

Čas prípravy: 1 hodina 25 minút

Budeš potrebovať:

250 g fazule

200 g údeného rebra

1 klobásu

100 g slaniny

2 mrkvy

1 petržlen

1 cibuľu

1/5 zeleru

3 strúčiky cesnaku

3 zemiaky

3 pl. polohrubej múky

Podľa potreby: bravčová masť,  3 bobkové listy, soľ, 2 čl. čierneho mletého korenia, 3 čl. údenej papriky 2 čl. drvenej majoránky, čerstvú petržlenovú vňať a ligurček.

Postup prípravy:

  • Fazuľu nechaj cez noc napučať vo vode. Ráno fazuľu prepláchni a daj do väčšieho hrnca aj s údeným rebrom, klobásou a slaninou. Cibuľu so šupkou prepláchni a pridaj do hrnca v celku. Polievku zatiaľ nesoľ. Prihoď do hrnca bobkové listy a zalej studenou vodou. Var 45 minút. 
  • Tento čas využi na prípravu zeleniny. Zeleninu očisti, umy a nakrájaj podľa svojej predstavy. Ja obľubujem väčšie kúsky zeleniny vo fazuľovej polievke. Zemiaky som však pokrájala na malé kocky, aby bola polievka hustá.  
  • Po 45 minútach varenia je čas na pridanie zeleniny. Ak treba, podlej vodou. Polievku si teraz dochuť podľa vlastnej chuti. Var ďalších 20 minút.
  • Následne vyber údené mäso, klobásu, slaninu a cibuľu.
  • V malom hrnci si priprav zápražku s údenou červenou paprikou. Hotovú zápražku pridaj k polievke a var ďalších 15 minút. Nezabudni pridať na jemno postrúhaný cesnak, čerstvý, alebo sušený ligurček, petržlenovú vňať a drvenú majoránku.
  • Mäso z polievky nakrájaj na menšie kúsky a pri servírovaní daj na každý tanier toľko mäsa, koľko vládzeš zjesť 🙂

Môj tip:

Fazuľovú polievku servíruj s čerstvým chlebíkom a cmarom. Lepšia kombinácia snáď ani neexistuje. U nás doma je zvykom si po fazuľovej polievke dopriať aj sladké fašiangové šišky. 

Pre tú najlepšiu fazuľovú polievku je dôležité variť vývar z kvalitných rebier, slaniny a klobásy, ktoré nájdeš  u nás v kamenej predajni  Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.

 Prajem ti dobrú chuť 🙂

Ďalšie zaujímavosti na: bravčová masť // cesnak // cmar // fazuľa // klobása // muka // polievky // slané // slanina // strukoviny // údeniny // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!