Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Klobásky – tie najchutnejšie dedkove domáce klobásy

od | dec 9, 2020 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 0 komentárov

Klobásky sú neodmysliteľnou súčasťou vianočného aj veľkonočného jedla. Kapustnica bez fajnovej domácej klobásy, by kapustnicou ani nebola. Dodáva tú pravú mierne zaúdenú chuť a úžasnú vôňu vianočnej polievke.

Klobásky sa dajú pripraviť aj doma. Ak ich následne má kto vyúdiť, tak stojí za to vyskúšať ich domácu prípravu. No poväčšine sa niekto v rodine, či blízkom okolí nájde, kto sa údeniu venuje. Toto chladné obdobie je na ich prípravu priam ideálne. Pre mňa sú dedkove klobásky jedinečné a za seba poviem, že som v živote lepšie nejedla. Ak sa pre domáce klobásky rozhodneš, zaobstaraj si vopred črievka, ktoré budeš klobásovou zmesou plniť. Neodmysliteľným nástrojom je mlynček s plniacou rúrkou, alebo špeciálna plnička črievok. Mäso je ideálne kúpiť čerstvé priamo od mäsiara. Pri plnení klobás sa ti bude hodiť ihla. Ak by bola v klobáse bublinka, jednoducho črievko prepichni ihlou, aby sa zbavilo prebytku vzduchu.

Domáce klobásky sa hodia nielen do kapustnice, či k veľkonočnému stolu. Sú skvelým doplnkom do strukovinových, či sladko-kyslých polievok, k prívarkom aj kyslej kapuste. Alebo ako rýchly výdatný obed s chlebom a horčicou. Určite sa nehodí konzumovať ich denne, no zamrazené ich máš poruke kedykoľvek a k občasnému maškrteniu sú skvelé.

Na klobásky – budeš potrebovať:

  • 8 kg bravčového pliecka
  • 2 kg bravčový bôčik
  • 200 g soli
  • 100 g mletej sladkej papriky
  • 100 g čerstvého cesnaku
  • 20 g štipľavej mletej papriky
  • 20 g čierne mleté korenie
klobásky - mletie

Postup prípravy:

  • Črevá namoč deň vopred (alebo aspoň na pár hodín) do studenej vody a odlož do chladničky. Takto nadobudnú pružnosť a klobásky pri pretáčaní nepraskajú.
  • Črevá vyber z chladničky, zlej z nich vodu a ešte ich v čistej vode prepláchni.
  • Mäso dôkladne umy a pomeľ na mlynčeku spolu s naváženým cesnakom. Je lepšie cesnak pomlieť s mäsom, nakoľko pri osobitnom pretláčaní cesnaku vzniká zbytočný odpad.
  • Do litra vlažnej vody pridaj soľ, čierne korenie, papriku oboch druhov a dôkladne premiešaj, aby sa ingrediencie prepojili. Touto ochutenou vodou polej pomleté mäso a dôkladne vymiešaj.
  • Následne klobásovou zmesou môžeš plniť črevá pomocou mlynčeka s rúrkou, alebo v ideálnom prípade plničky. Iste sa nejaká nájde v komôrke starých, či prastarých rodičov. Naše babičky chovali prasiatka a pravidelne plničku používali. Pri plnení pozor na vzduchové bublinky, tie treba prepichnúť. Akú dĺžku klobás si zvolíš, je na tebe. Optimálna dĺžka je 20-30 cm, následne treba črievko pretočiť a plniť ďalej.
  • Naplnené klobásy je ideálne začať údiť ešte v ten istý deň. Môj otec sa drží pravidla – pomaly údiť 3 dni. Dôležité je použiť drevo ovocných stromov.
  • Po vyúdení nechaj klobásky visieť aspoň deň v prievane a následne ich môžeš na dlhšiu dobu uskladniť v mrazničke.

Dobrú chuť.

údenie

TIP: Ak nemáš čas, alebo možnosť venovať sa domácemu klobáskovaniu, zájdi do kamennej predajne Valach. Tam nájdeš vždy poctivé chutné domáce klobásky.

Obr.Pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: bravčové mäso // klobása // údeniny

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!