Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Domáca knedľa – recept na poctivú nadýchanú parenú knedľu

od | dec 3, 2020 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Domáca knedľa je skrátka domáca. Tej sa pri všetkej snahe žiadna iná nevyrovná. Kto ochutnal, ten pochopí. Priznám sa, aj ja niekedy siahnem po kúpenej verzii. No je to len vo výnimočných prípadoch pre krátkosť času. No popravde vidím, že mojim jedákom to s tou kúpenou veľmi nejde.

Domáca knedľa je už tradične neodmysliteľnou prílohou hlavných jedál. Nezaobíde sa bez nej segedínsky guláš, sviečková, pečenej krkovička, či pečená kačica. Nech už príprava domácej knedle vyzerá hocijako, nie je to nič, čo by človek pri troche snahy nezvládol. Tak poďme na to spolu krok po kroku. Z uvedeného množstva pripravíš 2 krásne nadýchané knedle.

Domáca knedľa – budeš potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 ml vlažnej vody
  • 4 PL rastlinný olej (do cesta)
  • 150 ml mlieka
  • pol kocky droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
  • rastlinný olej na potieranie knedlí

Postup prípravy:

  • Múku preosej do misky. V strede urob do múky jamku a rozdrv do nej droždie. Posyp cukrom a zalej teplou vodou. Nechaj droždie nabublať. Asi po 5-10 minútach pridaj soľ, vajce, mlieko a olej. Dôkladne vareškou vymies hladké cesto. Popráš ho múkou a prikry bavlnenou utierkou. Cesto nechaj kysnúť asi 45 minút – v závislosti od teploty v miestnosti. Ak je v kuchyni teplo, máš cesto vykysnuté skôr. Ak je chladnejšie, bude kysnúť o niečo dlhšie.
  • Vykysnuté cesto prelož na múkou poprášenú pracovnú dosku. Rozdeľ ho na 2 časti a z každej vytvaruj bochníček. Tvar je na tebe – či chceš knedle guľatejšie, alebo skôr ako valček. Závisí to tiež od toho, v čom budeš knedle pariť.
  • V čom parím knedle ja? Nuž nemám žiaden špeciálny hrniec. Používam klasický veľký hrniec v ktorom sa do polovice varí voda, ten prekrývam špeciálnym dierkovaným vrchnákom – parákom. Na vrch dávam veľký otočený hrniec, alebo misku (viď. obrázok). Knedľa sa má pariť, nie variť, takže parák nesmie vo vode plávať.
  • Parák natri olejom, aby sa knedľa neprilepila. Knedľu opatrne polož na parák a prikry otočeným hrncom. Nechaj knedľu pariť 20-25 minút. V žiadnom prípade počas parenia knedľu neodkrývaj. Mohla by spľasnúť a už by to nebolo ono.
  • Keď už je domáca knedľa hotová, opatrne ju za pomoci podberáka, alebo širšej obracačky prelož na podnos a natri rastlinným olejom. Nechaj mierne vychladnúť a môžeš podávať ako prílohu.

Dobrú chuť!

obr. súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!