Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Závin plnený vlašskými orechami – jemný ako pavučinka

od | nov 30, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Závin je tradičný točený koláč plnený všakovakými plnkami. Tvaroh, orechy, mak, kokos, či kakao? Každá náplň je jedinečná svojou chuťou aj vôňou a dodáva závinu tú ten správny rozmer. Dnes si posvietim na závin s orechovou náplňou, po domácky orechovník.

Závin – budeš potrebovať:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL soli
  • 2 PL kryštálového cukru
  • pol kocky droždia (20 g)
  • 150 ml rastlinného oleja
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 1 vajce

Na náplň:

  • 200 g vlašských orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 150 ml teplého mlieka
  • hrsť sušených hrozienok namočených v troche rumu
závin orechy

Ako sa pripravuje závin:

  • Príprava cesta je nasledovná. Múku preosej do misky. V strede urob prstami jamku a do nej nadrob droždie. Zasyp cukrom a zalej mierne teplým mliekom. Nechaj postáť asi 5 minút. Následne pridaj prášok do pečiva, soľ a vajíčko. Cesto dôkladne vymies varechou. Miesiť treba dlhšie (10 -15 minút), aby sa suroviny dôkladne prepojili.
  • Toto cesto je o niečo mastnejšie ako tradičné kysnuté, no o to jemnejšie budú záviny. Dobre sa s nim pracuje, nakoľko nie je veľmi lepivé. Nekysne v miske, pracovať s ním môžeš hneď.
  • Pracovnú dosku popráš hladkou múkou a cesto rozdeľ na 2 časti. Z uvedeného množstva upečieš 2 záviny. Jednu časť cesta rozvaľkaj a druhú odlož bokom – do misky.
  • Priprav si náplň. Zmiešaj mleté vlašské orechy s cukrom a mliekom. Pridaj hrozienka namočené v rume a premiešaj. Polovicu náplne rozotri na rozvaľkané cesto a stoč. Závin prelož na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch závinu narež na viacerých miestach do kríža, alebo urob šikmé zárezy (podobne ako sa narezáva chlebík, aby nepopraskal). Rovnaký postup zopakuj aj s druhým cestom a zvyšnou náplňou. Nakoľko je v ceste dosť oleja, nie je potrebné závin ničím potierať.
  • Záviny nechaj 45 minút kysnúť na plechu. Následne ich peč pri teplote 190° C asi 15 minút. Po vybratí z rúry nechaj závin vychladnúť a povrch môžeš poprášiť práškovým cukrom.
závin orechovník

Dobrú chuť!

obr.pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: kysnuté // múka // orechy

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!