Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kváskový chlieb – krok po kroku k poctivému lahodnému chlebíku

od | jún 10, 2020 | Pečené / Nepečené | 0 komentárov

Kváskový chlieb – pre mňa ten najchutnejší a najúžasnejší chlebík na svete. Človek musí vyskúšať, aby pochopil o čom píšem. Tento chlebík zbožňujeme doma všetci a pečiem ho niekoľkokrát týždenne. Naposledy som piekla rovno 2 kusy, aby bolo dosť.

Pár slov na úvod o téme kváskový chlieb

Spočiatku sa mi zdalo kváskovanie a príprava domáceho kváskového chleba zdĺhavá a zložitá. Ak si to ale človek vopred dôkladne naplánuje, tak zistí, že nejde o nič zložité ani obmedzujúce. Je to len o zvyku a dobrom zmenežovaní.

Nepovažujem sa za žiadnu veľkú odborníčku na kváskovanie. Stále sa mám čo učiť. A priznám sa, že mám aj pár spackaných pokusov kváskového pečiva za sebou. No chyba je v mojej netrpezlivosti, na ktorej sa posnažím popracovať. Jedno je však isté – kváskový chlieb sa doposiaľ podaril zakaždým. S kváskovým chlebom som začalo tak, ako isto aj iné žienky – v začiatkoch korona – krízy, keď droždie akoby vymizlo z povrchu zemského. Hľadala som teda iné možnosti. Pečeniu kváskového chlebíka však ostávam verná pre jeho lahodnú chuť.

Posúvam teda ďalej overený recept aj postup, ktorý vyhovuje najviac mne. Možno inšpirujem aj teba. No kváskovanie je najmä o skúsenosti. Nie vždy sedia presne čísla a čas v recepte, nakoľko na tento proces majú značný vplyv aj iné faktory. Každý má doma inú teplotu v kuchyni, inú rúru, inak nastavenú chladničku, iný kvások aj múku. Je to teda celé o pozorovaní a praxi. Za pokus to ale stojí.

Kváskový chlieb – recept:

Rozkvas:

  • 1 lyžicu ražného kvásku
  • 90 g vody
  • 90 g ražnej múky

Rozkvas pripravujem v čase obeda – cca okolo 13. hodine. Lyžicu ražného kvásku, ražnú múku a vodu (mám vo zvyku použiť prevarenú, nie horúcu) vareškou dobre premiešaj a prikry potravinárskou fóliou. Dobrou pomôckou je tiež kúpacia igelitová čiapka, namiesto fólie. Rozkvas nechaj na kuchynskej linke, no ešte lepšie urobíš, ak ho vložíš do vypnutej rúry. V rúre je totiž stabilná teplota, bez prievanu. Takto nechaj rozkvas kvasiť do večera – cca do 19. hodiny.

Cesto:

  • rozkvas (150 g)
  • 400 g hladkej pšeničnej múky
  • 50 g ražnej múky
  • 300 g vlažnej vody
  • 1 a pol lyžičky soli
  • 1 lyžičku mletej rasce

Do pripraveného rozkvasu – (okolo 19.-20. hodiny) pridaj múku, vodu, rascu a dôkladne premiešaj. Osobne cesto miešam rukou, no mnohé gazdinky používajú radšej kuchynský robot. Je len na tebe, čo ti viac vyhovuje. Cesto je na začiatku redšie, nie ako tradičné kysnuté cesto. Po cca pol hodinke pridaj soľ a opäť dôkladne premiešaj, následne prikry opäť fóliou, alebo kúpacou čapicou.

Prekladám, prekladáš, prekladáme …

Nastáva fáza pravidelného prekladania. Cesto zvyknem prekladať cca každú hodinu. Čo to znamená? Opláchni si ruky v studenej vode – aby sa cesto na ne veľmi nelepilo a priamo v miske cesto ponaťahuj a prelož zo strany na stranu, akoby si skladal/a obálku. Po prekladaní opäť prikry fóliou a nechaj odpočívať. Prekladaj pravidelne do 22. hodiny (občas sa zabudnem a je aj 23. hodina, no neľakaj sa nič sa nedeje). Finálne prekladanie bude treba robiť na pracovnej doske. Dosku popráš múkou a vyber na ňu cesto. Dôkladne ho z každej strany naťahuj a prekladaj. Nakoniec ho stoč do tvaru bochníka. Priprav si ošatku – jedinečnú pomôcku – dôkladne popráš múkou alebo solamylom, aby sa chlebík neprilepil. Ak nemáš ošatku, dobrú službu ti urobí ak menší košík, alebo cedidlo na cestoviny. Postačí ak košík (cedidlo) vystelieš bavlnenou utierkou a poprášiš múkou. Bochník prelož do ošatky, popráš vrch hladkou múkou (aby sa neprilepila fólia na cesto), v strede urob prstom jamku a opäť prikry fóliou.

Chladničkové kysnutie – moje naj

Teraz je chlebík pripravený na finálne kysnutie – v chladničke. Toto kysnutie uprednostňujem z dôvodu, že chlieb lepšie drží tvar, ľahšie sa narezáva a mne osobne aj takto viac chutí. Takto pripravený bochník vlož na spodnú poličku v chladničke. Teraz šup spať a ráno sa pokračuje.

Ráno rozohrej rúru na 250° C. Na spodok rúry vlož prázdny menší plech. Chlebík vyber z chladničky a vyklop ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Pekne bochník narež, napríklad žiletkou, aby ti pri pečení nepraskol a postriekaj vodou, napríklad s rozprašovačom. Vlož ho do rozohriatej rúry a na spodný plech nalej cca 2 dl vody. Rúru zatvor a nechaj takto chlebík piecť 10 minút. Potom teplotu zníž na 220°C a vyber aj spodný plech s vodou (je dôležité toto dodržať – inak bude vrch chleba tmavý a spodok zle upečený – osobne odskúšané). Takto nechaj chlebík dopiecť 20 minút.

Po vybratí z rúry chlieb polož na mriežku a nechaj vychladnúť. Vôňa a chuť sa bude dlho rozliehať celým domovom.

Prajem veľa úspechov a chuti pri príprave poctivého kváskového chleba!

Obrázky: pixabay.com, súkromný archív

TIP: Viac o celom procese kváskovania sa dočítaš v článku TU

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: chlieb // kváskový chlieb

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This