Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Londýnske rezy – tradičná klasika s miernou obmenou

od | júl 14, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Londýnske rezy – tradičný zákusok poteší nejedného maškrtníka. V pôvodnom recepte nechýba pikantný lekvár, no keďže začína sezóna drobného ovocia, neodolala som a recept trochu prispôsobila. Ovocie dodá dezertu sviežosť a trošku iný rozmer. Použiť môžeš čučoriedky, jahody, maliny, či ríbezle, alebo rovno skombinovať viac druhov.

Londýnske rezy – budeš potrebovať:

Cesto:

  • 100 g masla
  • 3 žĺtka
  • 100 g práškového cukru
  • 180 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli

Náplň na londýnske rezy:

  • drobné ovocie cca 300 g – ja som tentoraz použila čučoriedky (dá sa požiť aj kompót)

Sneh:

Londýnske rezy
Čučoriedky koláčik krásne rozvoňajú a dodajú sladko-kyslú chuť

Postup prípravy:

  • Maslo vyšľahaj spolu s cukrom a štipkou soli do peny. Pridaj žĺtka, múku a práčok do pečiva. Cesto dôkladne rukou premies. Prenes ho na pracovnú pomúčenú dosku a vyvaľkaj na veľkosť menšieho plechu. Opatrne za pomoci valčeka prenes cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak sa ti nechce vaľkať cesto, tak ho pokojne prelož na plech a tam ho mokrými rukami ucapkaj.
  • Na povrch cesta poukladaj umyté ovocie (môžeš nahradiť aj scedeným kompótom), alebo pri klasickej verzii natri hrubou vrstvou pikantného džemu.
  • Šup teraz s koláčom do rozohriatej rúry. Peč pri teplote 180°C asi 20 minút.
  • Kým je koláčik v rúre, priprav si sneh. Chladné vaječné bielky vyšľahaj do peny. Pridaj cukor a opäť dôkladne vyšľahaj. Do tuhého snehu opatrne vareškou primiešaj mleté vlašské orechy.
  • Koláč po uplynutí 20-tich minút vyber z rúry a rozotri na neho pripravený orechový sneh. Opäť vlož do rúry a peč ešte 15 minút.
  • Po vychladnutí porež na úhľadné rezy. Londýnske rezy sú najchutnejšie na ďalší deň – dovtedy sa chute dokonale prepoja a rezy budú jemnejšie a krehkejšie.

Dobrú chuť!

Tip: Ak potrebuješ koláčik na veľký plech, pokojne dávku surovín zdvojnásob. Ďalšie recepty na skvelé dezerty a koláčiky nájdeš TU.

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // drobné ovocie // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!