Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Gápelské koláče – lahodné domáce koláče si získajú každého

od | júl 14, 2020 | Pečené / Nepečené | 0 komentárov

Gápelské koláče – lahodné pečivo si ťa získa raz – dva. Podmanivá slivkovo – škoricová chuť a vôňa je dokonalým spojením pre zmysly. Jednoducho TOP recept z radu kysnutého pečiva. Gápelské koláče pečiem doma pravidelne a zakaždým sú zaraz fuč.

Gápelské koláče – budeš potrebovať:

gápelské koláče
Lahodné a voňavé domáce koláče

Cesto:

  • 800 g polohrubej pšeničnej múky
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 40 g droždia
  • 100 g roztopeného masla
  • 2 vajcia
  • pol lyžičky soli

Ešte je potrebné na gápelské koláče mať:

Postup prípravy:

  • Do misky nasyp múku a do stredu urob jamku. Do jamky daj cukor a zalej teplým mliekom. Do mlieka rozdrv rukou droždie. Nechaj ho takto podkysnúť asi 5 minút. Potom postupne pridaj ostatné suroviny – soľ, vajíčka a roztopené maslo. Vareškou (alebo ešte lepšie čistou rukou) cesto dôkladne premies, až kým sa začne odlepovať od okrajov misky. Cesto prikry čistou utierkou a nechaj na teplom mieste asi hodinku kysnúť.
  • Vykysnuté cesto vyklop na múkou poprášenú pracovnú dosku. Rozdeľ ho na 2 zhruba rovnaké časti. Jednu časť rozvaľkaj na doske do tvaru obdĺžnika. Podsypávaj priebežne múkou, aby sa neprilepilo na dosku. Na vyvaľkané cesto natri hrubú vrstvu lekváru. Slivkový je na tento koláč ideálny- čo sa konzistencie a chuti týka. Pokojne ho však môžeš zameniť za hustý marhuľový lekvár, alebo nutelu. Každému podľa ľubovôle. Popráš povrch lekváru trochou škorice. Cesto teraz prelož z jednej aj druhej strany. Teda z jednej strany prelož cesto asi do tretiny a z druhej strany sprav to isté. Vznikne ti dlhý pásik s 3 vrstvami cesta. Ten narež na menšie obdĺžniky.
  • Obdĺžniky poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch koláčov potri rastlinným olejom, popráš škoricou a práškovým cukrom. Rovnakým spôsobom spracuj aj zvyšok cesta. Koláče pečiem na 2 plechoch.
  • Gápelské koláče vlož do vyhriatej rúry a peč pri 190°C zhruba 20 minút. Po upečení nechaj vychladnúť a môže sa maškrtiť.

Dobrú chuť!

Tip: Vyskúšaj tiež lahodné domáce babičkine buchty.

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: kysnuté // múka // škorica // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!