Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Citrónová bábovka je šťavnatá a jemná ako obláčik – vyskúšaj

od | máj 26, 2020 | Pečené / Nepečené | 0 komentárov

Citrónová bábovka – patrí do kategórie rýchlych a jednoduchých receptov. Postačí zopár ingrediencií a skvelý dezert je na svete. Chutí veľmi sviežo a lahodne.

Cesto je tuhšie, no po upečení jemné a šťavnaté. Ak preferuješ sladko – kyslé dezerty, tak tento je presne pre teba. Doma nám všetkým táto citrónová bábovka zachutila a verím, že jej chuť osloví aj teba.

Citrónová bábovka – budeš potrebovať:

Na cesto:

  • 2 vajíčka (vždy čerstvé nájdeš v našej kamennej predajni Valach)
  • šťava z 1 citróna
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 2 biele jogurty
  • 260 g hladkej múky
  • 230 g kryštálového cukru

Navyše:

  • olej na vymastenie formy
  • hladká múka na vysypanie formy
  • práškový cukor na ozdobu
citrónová bábovka
Citrónová bábovka – jej chuť je lahodná mierne sladko-kyslá a svieža

Postup prípravy:

  • Citrónová bábovka chudí vskutku božsky. Príprava zaberie minimum času a spočíva v postupnom zmiešaní všetkých ingrediencií. Do väčšej misky daj najskôr sypké ingrediencie – múku, cukor, soľ. K nim pridaj prášok do pečiva a vanilkový cukor. Vareškou premiešaj.
  • Prilej olej a šťavu z vytlačeného citróna. Nakoniec pridaj celé vajíčka (samozrejme bez škrupinky 🙂 ) a dôkladne premiešaj cesto elektrickým šľahačom.
  • Formu na bábovku vytri dôkladne olejom a popráš hladkou múkou. Trocha ňou potras, aby múka pokryla aj strany bábovkovej formy. Nalej cesto do formy a vareškou ho rovnomerne rozotri.
  • Bábovku upeč vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 45 – 50 minút. Občas nakukni do rúry. Ak by ti vrch priveľmi chytalo, prikry bábovku v rúre alobalom a takto ju dopeč. Po upečení bábovku skontroluj. Špajdľou pichni aspoň na 3 rôzne miesta. Ak ostane špajdľa suchá, máš istotu, že citrónová bábovka je dôkladne prepečená a môžeš sa tešiť na sladký zážitok.
  • Bábovku nechaj vo forme mierne vychladnúť . Potom ju vyklop na podnos, alebo väčší tanier. Popráš vrch práškovým cukrom a narež na kúsky.

Dobrú chuť!

Tip: Vyskúšaj aj iné chutné domáce bábovky. Inšpiruj sa TU.

Archív obrázkov: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: múka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!