Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Čas v karanténe? Aj mimo nej som sa naučil ho využiť…

od | máj 20, 2020 | Valach odporúča | 0 komentárov

Dni, počas ktorých som kysol doma, už ani nepočítam. Niekedy som stratil prehľad aj o dátumoch. Čas v karanténe zo mňa takmer spravil akéhosi spiaceho netopiera, ktorý… Počkať, netopiera? Veď vraj kvôli nemu sa toto všetko deje!

Tento korona vírus veru nabral rýchly spád. Ešte pred niekoľkými týždňami sme o ňom počuli len v správach, no teraz je naozaj tu. A my sme kysli doma. Každý deň, celý deň. Zo začiatku sa to zdalo byť super, nie? Všetci násťroční výskali od radosti, keď zistili, že školy sa im zatvárajú a môžu celé dni drtiť svoje obľúbené hry v mobile a mamka ich nebude nútiť ísť vonku. No netrvalo dlho a všetkým nám začal mrznúť úsmev na tvári. Čo s toľkým časom, aby sme si doslova nepoubližovali?

Môjmu valašskému zmýšľaniu blízke srdce ma nútilo hľadať rozumné riešenie. A čo som objavil? Že kysnúť sa dá aj užitočne!

Čas v karanténe sa dá na internete využiť aj múdro

Keď som videl, ako Valach napriek kríze húževnato pracuje a nachádza riešenia takmer na každý problém, povedal som si, že aj ja ten svoj s kysnutím na gauči nejako obohatím. A tak som začal surfovať po internete a nečakane som objavil niečo výnimočné – ľudia sa zbláznili… Alebo nie?

Nechcem byť zlý, ale keď som si všimol ako šialene idú na dračku múky, tak som si položil otázku, či sa po korone stane obezita novým životným štýlom. No potom mi to došlo… Veď kupujú aj droždie a knihy o kváskovaní a ženy sa na sociálnych sieťach predbiehali v radách plných nadšenia, ako im to ide a aký úžasný je takto vyrobený domáci chlebík.

Nedalo mi to a začal som to študovať viac, ako návod na zlepšenie kondície a upevnenie zdravia.

S týmto sa kysne naozaj lahodne

vykyslo v karanténe

A tak moje kysnutie nabralo úplne novú formu. Pochopil som, že kvások doslova kŕmený ako niekedy deti kŕmili hračku Tamagotchi (mimochodom tiež ju vymysleli v Ázii a „nakazila“ mnoho detí na celom svete, ktoré pri nej zabudli na čas, či povinnosti) sa stáva obľúbeným zdrojom zábavy, ktorá pomôže k výrobe chlebíka lepšieho, ako s pomocou droždia.

A tak ako správny Valachov fanúšik som sa naučil nové tradičné remeslo. Vyskúšal som teda kváskovanie a objavil som, že múka na kváskovanie celý proces veľmi zjednoduší. A veru, podarili sa mi skvelé výtvory. Akurát som si na múku musel tiež občas trochu počkať. Lenže u Valacha to riešili promptne a tak bol tento ich e-shop maximálne využitý. Tam som sa tiež dopočul, že ak chcem chlebík z kysnutého cesta, tak na dobré kysnutie je fajn využiť aktívne droždie. Skúsil som aj to. A záver môjho poznania?

Pri droždí a kváskovaní sa „kysne“ oveľa lepšie ako pri televízore!

Skúste to aj vy. 🙂

Zdroj obrázkov – Pixabay, Valachshop

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kváskový chlieb // kvások // pečenie // pečivo // Valachshop

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This