Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Domáci chlieb – jednoduchý a overený recept, ktorý zvládne každý

od | máj 5, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Domáci chlieb? Pre niekoho bežná vec, pre iného scifi. No neľakaj sa vopred. Tento recept zaručene zvládne ktokoľvek. Pár ingrediencií a výsledok zaručený.

Na internete koluje množstvo receptov na domáci chlieb. Tentoraz si posvietim na domáci chlieb s droždím. Ešte mám nejaké to droždie v zásobe. Ani ja som neodolala a skúsila upiecť chlebík doma. Keďže do obchodu momentálne nechodievam – len výnimočne, snažím sa pripraviť pečivo doma. A veru stojí to za to. Príprava konkrétne tohto chleba nezaberie veľa času a tá vôňa sa dlho nesie celým domovom.

Tak sa pridaj a vyskúšaj. V tomto náročnom období sa bude veru recept hodiť.

Na domáci chlieb budeš potrebovať:

  • 600 g hladkej múky
  • lyžička soli
  • štipka drvenej rasce
  • pol lyžičky kryštálového cukru
  • cca 500 ml vody
  • pol kocky droždia

„Štát ti zaručuje slobodu a ľudské práva, ale o chlieb každodenný sa musíš postarať sám.“

Ján Karap

Postup prípravy:

  • Najskôr si priprav kvások. Vodu mierne ohrej a pridaj cukor. Následne pridaj rozdrvené droždie. Nechaj to pár minút postáť.
  • Do väčšej misky nasyp múku a pridaj soľ a rascu pomedzi prsty. Prilej kvások a rukou, alebo vareškou cesto premies.
  • Vymiešané cesto posyp múkou a zapni si rúru na pečenie. Nechaj rúru vyhriať na 220 stupňov. Cesto nechaj chvíľku odpočívať. Následne ho vyklop na pomúčenú pracovnú dosku a rukami vytvaruj chlieb.
  • Hlbší plech alebo zapekaciu misku vylož papierom na pečenie a chlebík opatrne prelož. Nožom ho zvrchu jemne pozdĺžne nakroj na 3 miestach.
  • Teraz šup s chlebíkom do rúry. Domáci chlieb peč pri teplote 220 stupňov asi 30 minút. Občas ho v rúre pretri alebo popráš vodou.
  • Upečený chlebík vyber z rúry a nechaj vychladnúť – najlepšie zabalený v utierke.

Dobrú chuť!

Tip: Časť hladkej múky nahraď iným druhom múky a docieliš tým miernu obmenu chuti chlebíka.

Nakoľko sme nútení ostať doma, každému sa budú iste hodiť nejaké tie rady a tipy k domácemu pečeniu.

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: muka // pečené // pečivo

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!