Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pečenie – overené rady a tipy pre lahodné koláčiky

od | júl 31, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pečenie umením? Nuž veru máme šikovných ľudí, ktorí rutinné vypekanie povýšili priam na umenie. No to je už iný level. Piecť sa dokáže naučiť každý, kto to naozaj chce. A pre tých menej skúsených, je tu zopár dobrých rád a tipov, ktoré ti pečenie dozaista uľahčia.

Zaiste to poznáš … snažíš sa. Všetko urobíš presne podľa receptu, no výsledok nie vždy vyzerá ako na obrázku? Ak len to, tak je to ešte fajn. Brušká zjedia všetko, len nech to chutí. Horšia je však situácia, keď ani vzhľad a ani chuť nezodpovedá očakávaniam. Nejedna to takto raz-dva vzdala. No s jedlom rastie chuť a praxou zručnosti. Takže žienky, gazdinky, nevzdávať to, chce to čas a zopár trefných rád.

Apropo, aj majster tesár sa občas utne. Človek sa učí celý život, takže na dobre mienenú radu nie je nikdy neskoro.

pečenie

Pečenie – rady a tipy

Papier na pečenie – nenahraditeľný kamarát

Pohodlná voľba pre rôzne druhy cesta. Ja používam papier na pečenie takmer pri všetkých koláčikoch. Kysnuté buchty, záviny, linecké cesto, perníčky, ale aj piškótové cestá. Dokonca ho zvyknem dávať aj pod pečené zemiaky. Prečo? Plech ostáva takmer čistý a nie je potrebné drhnúť nič pripálené, či vytečené.

pečenie

Vajíčka – práca s nimi žiadna veda

Vajíčka nikdy nerozbíjaj priamo nad cestom, najmä ak ich do cesta ide viac. Občas sa pritrafí, že je vajce pokazené. Jednoduchšie je tak vyhodiť 1 vajce, ako celé cesto. Zvykni si každé vajíčko rozbiť najskôr nad menšou miskou. Samozrejmosťou je použiť čo najčertvejšie vajcia. A také vždy nájdeš v kamennom obchode VALACH.

Ak šľaháš z bielkov sneh, dbaj na to, aby si dôkladne oddelil/a bielky od žĺtkov. Ak sa totiž aj málinko žĺtka dostane k bielkom, sneh sa nebude dať vyšľahať. Dbaj tiež na to, aby boli vajíčka na sneh dôkladne vychladené. Skvelým trikom na vyšľahanie tuhého snehu je pridať k bielkom štipku soli, alebo pár kvapiek citrónovej šťavy.

pečenie

Nepodceňuj teplotu potravín

Nepísaným pravidlom najmä pri výrobe krémov a plniek je, aby mali ingrediencie približne rovnakú teplotu. Ak zmiešaš studené maslo s teplým pudingom, je veľmi pravdepodobné, že sa ti krém zrazí. Ak sa tak stane, nevešaj hlavu. Dá sa tomu s trochou trpezlivosti pomôcť. Pridaj do krému lyžicu roztopeného masla a pomaly krém opäť prešľahaj.

Vrch cesta sa pripálil, no cesto nie je prepečené?

Stáva sa to, ak cesto vložíš do príliš vyhriatej rúry. Oplatí sa dodržiavať odporúčanú teplotu v recepte. Avšak, každá rúra pečie o čosi inak. Ak sa ti v priebehu pečenia zdá, že cesto príliš rýchlo tmavne, polož na plech alobal. Stáva sa to najmä pri vyšších koláčikoch ako je bábovka. Alobal je zárukou, že sa koláč dôkladne prepečie, no vrch ostane nepripálený.

pečenie

Ako zistíš, že je cesto naozaj upečené?

Veľmi jednoducho! Použi špajdľu, prípadne tenký nôž. Pichni do cesta najmä v strede. Ak je špajdľa suchá, je cesto dopečené. Ak na nej ostali zvyšky cesta, treba ho dopiecť.

Rúru zbytočne neotváraj – najmä nie na začiatku pečenia!

Ak pečieš koláč, do ktorého ste pridal/a prášok do pečiva alebo vyšľahaný sneh z bielkov, rúru na začiatku zásadne neotváraj. Cesto by kleslo. To isté platí pri pečení odpaľovaného cesta.

pečenie

Soľ – zaručený zvýrazňovač chuti

Soľ a sladké koláče? Hmmm ide to vôbec dokopy? Ide! No samozrejme s mierou. Postačí štipka soli do cesta a chuť je razom iná. Naučila ma to moja babička. Najskôr som sa čudovala, prečo dáva soľ do cesta. No skúsila som i ja a odvtedy ju dávam nielen do kysnutého cesta, ale naozaj do každého.

soľ

Pomóc, poleva sa láme!

Až poleva príliš stuhne, je ťažšie ju úhľadne nakrájať bez popraskania. Vylepšovákom sú 2 nože a horúca voda. Do vysokej šálky nalej horúcu vodu – ideálne prevarenú a vlož do nej 2 nože. Najskôr si na poleve zľahka naznač smer krájania horúcim nožom a opatrne začni rezať. Nože často striedaj. Kým ti jeden vychladne, ten druhý sa medzitým v šálke s horúcou vodou nahreje. Rovnakým spôsobom postupuj pri akejkoľvek inej poleve (citrónová, punčová, žĺtková … ).

poleva

Verím, že ti moje rady v niečom pomohli. Ak si skúsená gazdinka, dozaista máš aj svoje vlastné vychytávky. Budeme radi, ak sa s nami podelíš v komentároch.

Tip: Spomínané rady a tipy skús uplatniť v niektorom z našich overených chutných receptov.

obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: pečenie

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!