Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Bábovka na 2 spôsoby, jednoduché a rýchle potešenie pre mlsné jazýčky

od | nov 5, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Bábovka je jednoduchý dezert a s úspechom sa pečie po celé generácie. Na bábovku nájdeš kopec receptov s rôznymi obmenami. Nezabudnuteľná klasika má však svoje nenahraditeľné miesto.

Tradičná bábovka – ľahká ako vánok

Najväčšia klasika medzi bábovkami. Svojou jednoduchosťou a jemnosťou si získa zaiste kohokoľvek. Ak máš chuť na rýchly koláčik, tak toto je to pravé.

Budeš potrebovať:bábovka

  • 4 vajíčka
  • 200 g cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 100 ml vody
  • 2 PL kakaa
  • trošku oleja na vymastenie bábovkovej formy

Postup prípravy:

  1. Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh. Žĺtky vymiešaj spolu s cukrom.
  2. K žĺtkovej pene pridaj vyšľahané bielka, štipku soli a vanilkový cukor. Premiešaj a pridaj múku spolu s kypiacim práškom.
  3. Nakoniec prilej vodu a olej. Dobre vymiešaj elektrickým šľahačom. Formu dôkladne vymaž olejom. Je to kľúčový krok, vďaka ktorému sa bábovka po upečení bude dať pohodlne z formy vyklopiť!
  4. Polovicu cesta vylej rovnomerne do bábovkovej formy. Do zvyšnej časti pridaj kakao a opäť premiešaj. Kakaovú časť cesta navrsvi na vrch pohybom cik-cak.
  5. Bábovku vlož do rúry a peč cca 45 minút pri 180 stupňoch. Počas pečenia bábovku skontroluj asi po 20 -30 minútach. Ak ti vrch príliš tmavne, polož na bábovku alobal. Vďaka nemu sa vrch nepripáli a zároveň sa bábovka dobre prepečie zvnútra. Po upečení nechaj bábovku mierne vychladnúť a tak ju preklop na väčší tanier alebo podnos.

Bábovka s vaječným likérom – špecialitka pre mlsné jazýčky

Milovníci vaječného likéru zaiste ocenia túto formu delikatesy. Likér dodá bábovke zaujímavú jedinečnú chuť aj vôňu. Konzistenciou je bábovka tuhšia, no šťavnatá.

Budeš potrebovať:bábovka

  • 4 vajíčka
  • 250 g Hera
  • 250 g kryštálového cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml vaječného likéru
  • pol lyžičky mletej ceylónskej škorice
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli

Postup prípravy:

  1. Celé vajíčka vymiešaj s cukrom. Pridaj štipku soli, zmäknutú heru a postupne múku s práškom do pečiva. Nakoniec prilej vaječný likér. Celé to premiešaj elektrickým šľahačom.
  2. Formu na bábovku dobre vytri mastnou časťou obalu z použitej hery. Popráš zľahka hladkou múkou. Nalej cesto do formy a daj bábovku piecť na 45-50 minút do rúry pri teplote 180 stupňov.
  3. Upečenú bábovku nechaj vychladnúť a vyklop ju na okrúhly podnos. Popráš cukrom a porež na kúsky.

Dobrú chuť!

Zdroj obrázkov: pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // muka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This