Bábovka je jednoduchý dezert a s úspechom sa pečie po celé generácie. Na bábovku nájdeš kopec receptov s rôznymi obmenami. Nezabudnuteľná klasika má však svoje nenahraditeľné miesto.
Tradičná bábovka – ľahká ako vánok
Najväčšia klasika medzi bábovkami. Svojou jednoduchosťou a jemnosťou si získa zaiste kohokoľvek. Ak máš chuť na rýchly koláčik, tak toto je to pravé.
Budeš potrebovať:
- 4 vajíčka
- 200 g cukru
- 200 g hladkej múky
- 1 balenie vanilkového cukru
- pol balíčka prášku do pečiva
- štipka soli
- 100 ml slnečnicového oleja
- 100 ml vody
- 2 PL kakaa
- trošku oleja na vymastenie bábovkovej formy
Postup prípravy:
- Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh. Žĺtky vymiešaj spolu s cukrom.
- K žĺtkovej pene pridaj vyšľahané bielka, štipku soli a vanilkový cukor. Premiešaj a pridaj múku spolu s kypiacim práškom.
- Nakoniec prilej vodu a olej. Dobre vymiešaj elektrickým šľahačom. Formu dôkladne vymaž olejom. Je to kľúčový krok, vďaka ktorému sa bábovka po upečení bude dať pohodlne z formy vyklopiť!
- Polovicu cesta vylej rovnomerne do bábovkovej formy. Do zvyšnej časti pridaj kakao a opäť premiešaj. Kakaovú časť cesta navrsvi na vrch pohybom cik-cak.
- Bábovku vlož do rúry a peč cca 45 minút pri 180 stupňoch. Počas pečenia bábovku skontroluj asi po 20 -30 minútach. Ak ti vrch príliš tmavne, polož na bábovku alobal. Vďaka nemu sa vrch nepripáli a zároveň sa bábovka dobre prepečie zvnútra. Po upečení nechaj bábovku mierne vychladnúť a tak ju preklop na väčší tanier alebo podnos.
Bábovka s vaječným likérom – špecialitka pre mlsné jazýčky
Milovníci vaječného likéru zaiste ocenia túto formu delikatesy. Likér dodá bábovke zaujímavú jedinečnú chuť aj vôňu. Konzistenciou je bábovka tuhšia, no šťavnatá.
Budeš potrebovať:
- 4 vajíčka
- 250 g Hera
- 250 g kryštálového cukru
- 250 g hladkej múky
- 200 ml vaječného likéru
- pol lyžičky mletej ceylónskej škorice
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
Postup prípravy:
- Celé vajíčka vymiešaj s cukrom. Pridaj štipku soli, zmäknutú heru a postupne múku s práškom do pečiva. Nakoniec prilej vaječný likér. Celé to premiešaj elektrickým šľahačom.
- Formu na bábovku dobre vytri mastnou časťou obalu z použitej hery. Popráš zľahka hladkou múkou. Nalej cesto do formy a daj bábovku piecť na 45-50 minút do rúry pri teplote 180 stupňov.
- Upečenú bábovku nechaj vychladnúť a vyklop ju na okrúhly podnos. Popráš cukrom a porež na kúsky.
Dobrú chuť!
Zdroj obrázkov: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov