Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Hrnčeková bublanina s ovocím – ideálny koláč pre zaneprázdnených

od | feb 21, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Milujem hrnčekové koláče. Sú rýchle, jednoduché a chutia fantasticky. Niet im čo vytknúť a zvládne ich aj začiatočník. Minimum práce, minimum riadu a výsledok je zakaždým dokonalosť. A taká je aj hrnčeková bublanina.

Najskôr si priprav hrnček – ideálne o objeme 250 ml. Hrnčeková bublanina sa hodí na stredne veľký plech (použila som veľkosť 20 x 30 cm), prípadne môžeš použiť tortovú formu. Na väčšom plechu bude o niečo nižšia. Ovocie si zvoľ podľa vlastných preferencií. Hodí sa čerstvé, mrazené, ale aj kompótové. Ja som použila zmes kompótov – zužitkovala som to, čo bolo v chladničke otvorené z predošlého dňa. V mojom prípade marhule a černice. Na bublaninu sa všeobecne hodí drobné ovocie, no dá sa použiť aj väčšie, napríklad marhule či broskyne. Stačí narezať na menšie kúsky.

Nie je nutné ani použiť mixér, či šľahač. Postačí obyčajná metlička, či šikovná varecha. Takže ani hluk nebude. Nebudeš tak rušiť nikoho, kto má online – školu, či home office.

Hrnčeková bublanina – recept:

Budeš potrebovať:

  • 3 vajcia
  • 200 g bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • pol hrnčeka rastlinného oleja
  • pol hrnčeka studenej vody
  • pol hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • štipku soli
  • pol lyžičky škorice
  • ovocie
hrnčeková bublanina postup

Postup prípravy:

  • V miske vymiešaj cukor, vanilkový cukor, soľ a vajíčka. Pridaj múku, prášok do pečiva aj škoricu. Nakoniec jogurt, prípadne kyslú smotanu, olej a vodu. Všetko dôkladne vymiešaj metličkou, alebo varechou.
  • Plech, alebo tortovú formu vytri olejom a popráš hladkou múkou. Cesto vylej na plech a rozotri do strán.
  • Čo s ovocím? Ak použiješ mrazené ovocie, popráš ho práškovým cukrom a poukladaj na cesto (ešte zamrazené). V prípade, že zvolíš čerstvé ovocie, dôkladne ho umy, osuš a nakrájaj. Následne naukladaj na cesto. Kompótové ovocie najskôr preceď a nechaj chvíľku v sitku odkvapkať. Aj tu platí, ak sú kúsky ovocia veľké, je lepšie ich pokrájať na menšie. Tak poukladaj na cesto.
  • Takto pripravené cesto s ovocím vlož do vyhriatej rúry na 190 °C. Bublaninu peč približne 20 až 25 minút. Ak má jemne hnedastú farbu a boky cesta sú pekne oddelené od formy, bude hotová.

Dobrú chuť

TIP: Milovníci hrnčekových sladkých dobrôt si prídu na svoje aj v tejto šťavnatej lahôdke.

obr. súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: hrnčekové // múka // ovocie // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!