Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kakaový dezert s jablkami – šťavnatá pochúťka pre celú rodinu

od | mar 17, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Kakaový dezert – opäť raz jeden z rýchlych skvelých receptov. Koláče typu zmixujem všetko dokopy a hotovo – tak tie veru zbožňujem. Priam ako stvorené na domáce lenivé popoludnie. Jednoduché a predsa tak lahodné.

Za minimum námahy vykúzliť plný plech je na nezaplatenie. Tak poďme na to!

Dezert patrí medzi tzv. hrnčekové. Použila som hrnček objemu 250 ml.

Na kakaový dezert budeš potrebovať:

Na cesto:

  • 2 a pol hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • pol hrnčeka rastlinného oleja
  • 2 vajíčka
  • 2 ČL mletej škorice
  • 2Pl kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 1 celý kompót – najlepšie jablkový aj so šťavou (môžeš nahradiť cca 700 g nastrúhaných čerstvých jabĺk)

Na ozdobu:

  • redší džem – podľa potreby
  • 100 g čokolády na varenie + 1 PL cery
kakaový dezert
Hotový koláčik krásne rozvonia celú domácnosť!

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky daj najskôr sypké suroviny – múka, cukor, škorica, kakao, sóda a prášok do pečiva.
  • Prilej postupne olej, mlieko a celý kompót aj so šťavou. Ak sú kúsky kompótu priveľké, nakrájaj ich na menšie kúsočky. V ideálnom prípade použi mäkší kompót. Nakoniec pridaj vajíčka a celé to dobre premiešaj elektrickým šľahačom.
  • Cesto vylej na plech vymastený troškou oleja. Rozotri ho rovnomerne do strán a vlož do rozohriatej rúry. Koláčik peč pri teplote 180 °C cca 30 minút.
  • Po upečení ešte horúci potri obľúbeným džemom. Skvele sa hodí ríbezľový, alebo marhuľový. No je to na individuálnej chuti každého z nás. Koláč nechaj vychladnúť a polej, alebo len pofŕkaj roztopenou čokoládou (čokoládu roztop spolu s cerou vo vodnom kúpeli).
  • Kakaový dezert porež na ľubovoľné kúsky a môžeš podávať.

Dobrú chuť!

TIP: Pre milovníkov jabĺkových maškŕt je tu skvelý dezert v košíčkumuffinky s jablkami si dozaista zamiluješ!

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // muka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!