Šípky – obľúbené plody jesene zásobujú telo množstvom vitamínov

od Meri
šípky

Šípky – červené bobule pozná azda každý. Ešte pred príchodom zimy nám príroda dopraje svoje plody bohaté najmä na vitamín C. Sú na dosah, stačí jesenná prechádzka lesom.

 

Čím menej lístia na kríku – tým sú plody šípky zrelšie.

šípky

Urob si zásoby plodov na celú zimu

Jeseň nie je iba o jablkách, gaštanoch, či tekviciach. Staré známe šípky ti dokážu ponúkuť oveľa viac, ako len príjemnú chuť. Ak preferuješ lekáreň matky prírody, určite si urob zásoby na zimu.

 

Ruža – obľúbený symbol lásky

šípky - kvet

Ker zdobia jednoduché kvety

Pichľavý ker s dlhými konármi, plný bielych až tmavoružových kvetov azda ani predstavovať netreba. Kvitne v máji a júni. Kvety po opelení dužinatejú a menia sa na šípky. Plody dozrievajú v septembri.

Šípová ruža je skvostnou ozdobou prírody aj záhradky. Obľúbená bola už v starovekom Grécku aj Ríme. Kvety boli a aj sú symbolom lásky, túžby a nežnosti.

Už starovekí liečitelia vedeli o účinkoch šípovej ruže. Okvetné lístky sa používali do kúpeľov. Náhrdelníky z plodov mali priťahovať milovanú osobu a predstavovali akúsi ochranu pred zlom.

V ľudovom liečiteľstve sa používali kvety, plody aj korene. Okvetné lístky slúžili ako preháňadlo. Z kvetov sa získavala silica alebo ružový olej.  Používa sa dodnes, najmä v kozmetike.

 

Prečo práve šípky?

V súčasnosti sú vyhľadávané najmä plody šípovej ruže – takzvané šípky. Používajú sa čerstvé aj sušené. Plody sú bohaté na vitamín C a karotén. Obsahujú aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P – ten zosilňuje účinky vitamínu C.  Šípky sú zdrojom minerálnych látok (železa, magnézia, sodíka, fosforu a síry). Obsahujú pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice.

šípky

Šípky – skvelý zdroj vitamínov a minerálov priamo z prírody

Šípky a ich účinky

  • Skvelá prevencia pred nepríjemnými sezónnymi infekciami.
  • Podporujú imunitu.
  • Pravidelné pitie šípkového čaju dodá energiu počas zimy aj jarnej únavy.
  • Pri chrípkovom ochorení si dopraj aj 2 – 3 šálky čaju denne.
  • Pitie čaju priaznivo pôsobí na problémy s močovými cestami. Šípky sú močopudné a zároveň prečisťujú krv.
  • Pri dlhodobom užívaní pôsobí šípka ako prostriedok znižujúci hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujúci tak rozvoj artériosklerózy.
  • Šípkový čaj napomáha látkovej výmene, reguluje tvorbu žlče.
  • Šípky pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu.
  • Pomáhajú pri paradentóze a sú prírodným liečivom pri ochorení ďasien.

 

Čo s nazbieranými plodmi?

šípky

Priprav si z plodov pravý šípkový čaj

Použiť ich môžeš na čaj, pripraviť z nich džem, sirup, či domáce vínko. Plody je ideálne zbierať od konca septembra do konca októbra. Vtedy sú ešte tvrdé a sfarbené do oranžova – až červena. Najviac vitamínu C obsahujú práve v období zrelosti. Prezreté, mäkké a hnedkasto sfarbené šípky strácajú vitamín C.

Najlepšie sa zbierajú, keď je sucho a slnečno. Ideálne do prvých mrazov. Potom už strácajú na svojej kvalite. Najvhodnejšie je sušenie pomocou sušičky na ovocie. Pri pomalom sušení na vzduchu strácajú vitamín C.

Správne usušené šípky majú oranžovú až červenú farbu, ovocnú vôňu a mierne trpkú chuť. Nesmú zostať mäkké ani lepkavé. Uskladni ich na suchom a chladnom mieste.  Maximálne po dobu jedného roka. neskôr strácajú na kvalite a vitamínovom obsahu. Každú jeseň si nazbieraj čerstvé zásoby.

 

Priprav si chutný šípkový čaj, alebo domáci sirup

Šípkový čaj

šípkový čaj

Domáci šípkový čaj zahreje aj posilní imunitu

2 lyžičky usušených podrvených šípkových plodov zalej studenou vodou. Nechaj ich 1 hodinu lúhovať v sklenenej nádobe. Zohrej na bod varu a krátko povar. Uvarený čaj nechaj postáť 10 minút, potom preceď. Čaj oslaď medom a vychutnávaj po dúškoch.

Domáci šípkový sirup

1 kg šípkových plodov prepláchni v studenej vode. Nechaj odkvapkať, následne ich popuč. Zalej ich 1 litrom studenej vody. Za stáleho miešania priveď do varu. 10 minút povar. Ešte za horúca zmes preceď cez husté sito, alebo gázu.

Popučené šípky – tie ktoré ostali v site ešte raz zalej 1 litrom vody. Opäť povar za stáleho miešania 10 minút. Šťavu opäť preceď a zmiešaj s prvou dávkou. Pridaj 1 a pol kg trstinového cukru. Dobre premiešaj a mierne zahrievaj až do rozpustenia pri teplote 80 – 90˚C maximálne 10 minút.

Ešte za tepla sirupom naplň sklenené fľaše a dobre uzavri. Skladuj v chladničke. Pridať si ho môžeš do teplého čaju, alebo ním ochutiť vodu.

Zdroj obrázkov: pixabay.com

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!