Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Hrnčekový koláč s lahodným smotanovým čoko – krémom

od | nov 25, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Hrnčekový koláč sa teší obľube, nakoľko šetrí čas a zanechá minimum riadu. Tento je hotovým zážitkom pre chuťové bunky. Milovníci čokolády si prídu zaiste na svoje. Príprava je jednoduchá, zvládne ju aj začiatočník. Koláčik mi pripomína chuťou tak trochu sacherovu tortu.

Milujem dezerty typu „hrnčekový koláč“, nakoľko sú rýchle, chutné a nenáročné. A povedzme si úprimne, tie naše poctivé domáce lahôdky nemajú konkurenciu. Sú pripravené s láskou a o to viac chutia. Nemusíš byť pekár, cukrár, ani žiadny odborník na gastronómiu, aby si pocítil ten rozdiel. V čom ale určite rozdiel pocítiš, tak to je práve – jednoduchosť prípravy. A to je je niekedy naozaj na nezaplatenie. Gazdinky, ktoré čakajú tzv. „rýchlu návštevu“ o tom vedia svoje.

Hrnčekový koláč – budeš potrebovať:

Cesto:

  • 1 hrnček (použila som hrnček s objemom 250 ml) hladkej múky
  • 1 rastlinného oleja
  • 1 hrnček granka
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 5 vajec
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 -2 PL rumu

Krém:

  • 1 kelímok kyslej smotany
  • 100 g mliečnej čokolády (alebo čokolády na varenie)

Ako sa pripravuje hrnčekový koláč:

  • V miske vyšľahaj vajíčka spolu s cukrom. Postupne pridaj granko, soľ, múku, prášok do pečiva, rum a olej. Elektrickým šľahačom cesto dôkladne premiešaj. Nalej na plech (použila som plech veľkosti 30×40 cm) vystlaný papierom na pečenie a daj piecť do vyhriatej rúry.
  • Koláč peč pri teplote 180°C asi 30 minút. Po dopečení nechaj koláčik vychladnúť.
  • Priprav si krém. Čokoládu roztop vo vodnom kúpeli, alebo ju ohrej v mikrovlnke. Nechaj trochu vychladnúť a zľahka zamiešaj ku kyslej smotane. Krém môžeš dať na chvíľu do chladničky.
  • Chladeným krémom potri koláč. Odlož ho do chladu aspoň na hodinku odležať. Porež na menšie kúsky a vychutnaj si s dobrou kávičkou.

Dobrú chuť!

Tip: Pre milovníkov rýchlych a sviežich receptov je tu dokonalá citrónová bábovka. Overený recept, ktorým nič nepokazíš.

Obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: čokoláda // hrnčekové // múka // sladké // smotana

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This