Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Zemiakový šalát – neodmysliteľná delikatesa vianočného stola

od | dec 9, 2020 | Recepty, Šaláty, Tradície | 0 komentárov

Zemiakový šalát už roky patrí k tradičným delikatesám bohatého vianočného stola. Jeho cesta na naše stoly nie je doposiaľ celkom jasná. Dnes si s obľubou mnoho slovenských domácností nevie predstaviť vianočný stôl bez zemiakového šalátu.

Zemiakový šalát – má svoj príbeh

História zemiakového šalátu nie je úplne jasná. Jedna z teórií predpokladá, že jeho pôvod siaha do cárskeho Ruska z polovice 19. storočia. V luxusnej moskovskej reštaurácii Hermitage pod vedením belgického šéfkuchára, pripravovali svojim zámožným klientom špeciálny pokrm. Pozostával z varených zemiakov, vajec, majonézy, kyslých uhoriek, mrkvy a ďalších ingrediencií.

V tej dobe boli tieto ingrediencie vzácne. Lahodný šalát si tak mohli vychutnať len tí najbohatší. O recept prejavilo záujem mnoho kuchárov. Šéfkuchár Olivier ho ale odmietal prezradiť. Začiatkom 20. storočia  sa „ruský“ šalát dostal do španielskej, francúzskej, aj talianskej kuchyne. To, kedy sa zemiakový šalát dostal k nám na Slovensko nie je dodnes plne objasnené. Teórie sa v svojich odhadoch značne líšia. Podľa jednej z nich to mohlo byť spolu s ruskými emigrantmi v čase prvej republiky. Iný predpoklad je, že jeho výskyt sa spája s Červenou armádou na konci druhej svetovej vojny.

Každopádne zemiakový šalát u nás zachutil a dodnes nechýba na tradičnom štedrovečernom stole mnohých domácností. Každá rodina si ho pripravuje podľa seba.

Zemiakový šalát s majonézou – recept:

Výber zemiakov si zaslúži pozornosť, aby sa radosť nezmenila v sklamanie a zo šalátu nevznikla kaša. Na tento účel sa ideálne hodí varný typ A. Obsahuje najmenej škrobu a zachováva si svoju štruktúru. Je najvhodnejší pre varenie v šupke a následne do šalátov. V prípade núdze je možné použiť aj varný typ B. Tieto zemiaky sa však po uvarení čiastočne rozpadajú a múčnatejú. Vianočný šalát je predsa len výnimočnejší, než vo všedný deň. Ingrediencie sa preto oplatí podrobiť správnemu výberu.

Budeš potrebovať:

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke
  • 3-4 ks uvarenej mrkvy
  • 5 ks čerstvých vajec uvarených natvrdo
  • 1 konzerva sterilizovaného hrášku
  • 4-5 ks kyslých zaváraných uhoriek
  • 1 menšia cibuľa
  • 1-2 PL horčice
  • 2-3 PL sladkej šľahačkovej smotany (nemusí byť)
  • majonéza (250g)
  • na dochutenie soľ, mleté čierne korenie, nesoldík, alebo trochu vegety
zemiakový šalát

Postup prípravy:

  • Zemiaky uvar v šupke asi pol hodiny (závisí od druhu zemiakov). Počas varenia ich kontroluj, aby sa nerozvarili. Vajíčka uvar na tvrdo (cca 12 minút nechať vrieť). Mrkvu očisti, dobre umy a tiež nechaj uvariť. Uvarené ingrediencie sceď a nechaj dôkladne vychladnúť.
  • Vajíčka aj zemiaky opatrne ošúp. Do väčšej misky pretlač postupne cez špeciálne okrúhle sitko zemiaky, mrkvu a vajíčka.
  • Cibuľku ošúp, nakrájaj na drobno a v sitku prelej vriacou vodou, aby v šaláte neštípala a neprebila chuť ostatných ingrediencií. Takto scedenú cibuľku pridaj do misky k ostatným pretlačeným ingredienciám.
  • Kyslé uhorky nakrájaj na malé kocky a pridaj do misky. Hrášok preceď a tiež pridaj do misky.
  • Ochuť šalát čiernym korením, soľou, vegetou, alebo nesoldíkom. Pridaj majonézu a horčicu. Ak máš rád jemnejšiu chuť, časť majonézy nahraď trochou šľahačkovej smotany, alebo bieleho jogurtu. Nakoniec ešte pridaj asi 2 lyžice šťavy z kyslých zaváraných uhoriek.
  • Šalát zľahka premiešaj a nechaj ho v chlade odležať. Po hodine treba šalát ochutnať, prípadne dosoliť a dokoreniť, lebo zemiaky stiahnu chuť. No všetko závisí od individuálnej chuti. Niekto rád pikantnejšie, iný preferuje skôr neutrálnejšie chute.

Dobrú chuť a krásne Vianoce.

TIP: Pre výraznejšiu chuť šalátu môžeš pridať na kocky nakrájaný uvarený zeler. No pozor, zeler sám o sebe má výraznú chuť, preto stačí zopár kociek.

Obr.pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: majonéza // smotana // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.