Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Plnené medovníky s citrónovou polevou – lahôdka nielen na Vianoce

od | dec 15, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Plnené medovníky sú dokonalou pochúťkou na maškrtenie. Mäkké, nadýchané, s výraznou chuťou aj vôňou. Jednoducho dokonalé. Presne také sú tieto medovníčky.

Medovníky sa už automaticky spájajú s Vianocami. I keď do sviatkov je ešte nejaký ten čas, príjemnú voňavú atmosféru si môžeš pripomenúť aj vo všednejšie dni v roku. Príjemné pocity v týchto neľahkých časoch človek potrebuje ako soľ.

Plnené medovníky – budeš potrebovať:

Cesto:

Náplň:

  • slivkový lekvár (prípadne iný hustý lekvár)

Citrónová poleva:

  • 10 PL práškového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3 PL teplej vody
  • 1 PL rumu

Ako sa pripravujú plnené medovníky:

  • Do hrnca daj med, maslo, cukor a vajce. Za stáleho miešania priveď do varu. Odstav zo sporáka a nechaj vychladnúť.
  • Do misky preosej múku, pridaj sódu, škoricu, soľ a korenie na perníky. Následne pridaj mlieko a uvarenú medovú zmes. Všetko spolu dôkladne premies. Vypracuj cesto a nechaj ho v chlade zabalené odležať asi 2 hodiny.
  • Pracovnú dosku popráš múkou a cesto vyvaľkaj na hrúbku asi pol centimetra. Hrnčekom povykrajuj kolieska. Do stredu každého kolieska daj hustý lekvár. Boky prstami stiahni do stredu a ucapkaj – ako keby si plnil buchty na pare. Plnený perník otoč a ulož na plech vystlaný papierom na pečenie. Plnené medovníky ukladaj ďalej od seba, lebo ešte narastú pri pečení – smerom nadol ucapkanou časťou.
  • Plnené medovníky peč pri teplote18 °C asi 10 minút. Po dopečení ich nechaj vychladnúť a potom potieraj pripravenou polevou.
  • Polevu si priprav zmiešaním cukru, teplej vody, citrónovej šťavy a rumu. Miešaj metličkou, až kým ti vznikne stredne tuhá biela hmota. V nej medovníky hornou stranou namáčaj, alebo ich potieraj lyžicou. Nechaj stuhnúť a môžeš maškrtiť.

Dobrú chuť!

Tip: Zaujímavé informácie, ako aj rady a tipy na úžasné vianočné medovníčky nájdeš v tomto článku.

obr. súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: med // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!