Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pľundrové cesto – “lahodné kysnuté lístkové cesto”

od | dec 15, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pľundrové cesto je niečo medzi kysnutým a lístkovým cestom. Jedná sa o tradičné prekladané cesto s jemnou, vláčnou vrstvenou štruktúrou. Z pľundrového cesta sa robievajú šatôčky, záviny, hrebene, croissanty, slimáčiky, či iné chutné dobroty.

Pľundrové cesto poznali už naše babičky. Plniť takéto cesto môžeš lekvárom, ale aj rôznymi plnkami – makovou, kakaovou, orechovou, alebo tvarohovou. Dokonale sa hodí na domácu štrúdľu plnenú jablkami a škoricou.

croissanty
Na croissanty je pľundrové cesto ako stvorené

Pľundrové cesto – budeš potrebovať:

Maslové cesto:

  • 120 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 250 g masla

Kysnuté cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 2 PL cukru
  • pol kocky droždia
  • pol ČL soli
  • 2 žĺtka
  • 170 ml mlieka
šatôčky
Pľundrové cesto sa dokonale hodí na plnené šatôčky

Ako sa pripravuje pľundrové cesto:

  • Najskôr si priprav maslové cesto zmiešaním masla, 120 g hladkej múky a štipky soli. Vznikne mazľavá hmota. Tú polož zatiaľ bokom.
  • Pusť sa do prípravy kysnutého cesta. Múku preosej do misky a v strede urob v múke jamku. Do nej nadrob droždie, pridaj cukor a zalej teplým mliekom. Nechaj 5 minút postáť. Následne pridaj ďalšie ingrediencie – soľ, prášok do pečiva a žĺtky. Dôkladne vymies drevenou varechou. Prikry utierkou a nechaj podkysnúť pri izbovej teplote.
pľundrové cesto
Postup prekladania – z jednej strany, z druhej strany a prehnúť na poly
  • Vykysnuté cesto vyvaľkaj na pomúčenej pracovnej doske. Na neho rozotri maslové cesto. A ide sa prekladať – z jednej strany, z druhej strany a opäť na polovicu. Vyvaľkaj a zopakuj – z jednej strany, z druhej strany a opäť na polovicu. Hotovo. Cesto je pripravené na chutné rohličky, štrúdle, hrebene, šatôčky, či čokoľvek iné. Je na tebe, čo z neho vykúzliš.
postup2
A repete – jedna strana, druhá strana, napoly a je to…
  • Po naplnení sa pľudrové pečivo potiera rozšľahaným vajíčkom. Pečie sa pri 180°C – podľa veľkosti pečiva asi 15 minút. Je potrebné sledovať stav pečiva v rúre. Ak má mierne nahnedlú farbu, je hotové.

Dobrú chuť!

TIP: Vyskúšaj tiež recept na lahodné domáce pečené buchty

Obr. súkromný archív, pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: cesto // maslo // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!