Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Boršč – dokonalý pokrm na sychravé dni plný vitamínov

od | jan 24, 2021 | Hlavné jedlo, Polievky, Recepty | 0 komentárov

Boršč – hustá polievka plná zeleniny a mäsa, známa najmä v Ukrajine, Rusku, či Bielorusku. Receptov na “pravý” boršč je veľmi veľa. Ingrediencie sú si podobné, no značné rozdiely badať v postupe.

Polievky podobné boršču sú vo svojich variáciách známe v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, Bulharsku, aj Poľsku. Hustá polievka z červenej repy je obľúbenou aj u nás. V sychravých dňoch skvele zahreje, dodá živiny a dokonale zasýti.

Základ boršču tvorí silný vývar z mäsa a kostí (najčastejšie hovädzieho), a zmes osmaženej zeleniny. Niekde sa zvykne pridávať vyškvarená slanina, alebo údenina a paradajkový pretlak. Zvyšok je už o rôznorodosti postupov prípravy. Ako čerešnička na torte je lyžička kyslej smotany na záver, servírovaná priamo do taniera.

červená repa
Červená repa je cenným zdrojom vitamínov

Boršč – budeš potrebovať:

  • 500 g hovädzie mäso (kliška s kosťou), 150 g hovädzie predné
  • 4 -5 PL bravčovej masti
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 zemiaky (v pravom boršči vraj byť nemajú, no s nimi je boršč výdatnejší)
  • 3 mrkvy
  • 1 kaleráb
  • 1 petržlen
  • polovica menšieho zeleru
  • 2 cvikly (červené repy)
  • štvrť hlávky bielej kapusty
  • 200 g paradajkový pretlak
  • soľ podľa chuti
  • 4-5 guličiek čierne celé korenie
  • 4 guličky nové korenie
  • 3 ks bobkový list
  • štipka mletej rasce
  • nasekaná čerstvá pažítka, petržlenová vňať, alebo kôpor
  • kyslá smotana
  • 1-2 PL octu

Postup prípravy:

  • Ako už bolo spomínané vyššie, základom je silný vývar. Mäso aj s kosťou dobre umy a zalej 4 litrami studenej vody. Pridaj k nemu koreniny a nechaj takto variť asi 2 hodiny (presnejšie – až kým bude mäso mäkké). Priebežne zberaj penu. Ak máš naponáhlo, vývar si takto priprav už deň vopred.
  • Mrkvu, zeler, petržlen a kaleráb nakrájaj na kocky. Kapustu narež na malé pásiky.
  • Cviklu umy, ošúp a tiež nakrájaj na kocky. Zalej ju vodou (tak, aby bola celkom ponorená) a pridaj 1-2 PL octu. Cviklu takto var asi 15 minút.
  • Nadrobno nakrájaj cibuľu a cesnak. Orestuj na bravčovej masti do sklovita. Pridaj k tomu nakrájanú zeleninu a ešte asi 5 minút miešaj.
  • Uvarené mäso nakrájaj na kocky. Vývar preceď do veľkého hrnca, no guľôčky korenia v ňom môžeš ponechať. Pridaj do vývaru orestovanú zeleninu, precedenú cviklu, mäso a na kocky nakrájané očistené zemiaky. Dochuť soľou podľa potreby a na záver ešte pridaj pretlak. Takto celý boršš nechaj variť asi pol hodiny.
  • Najchutnejší bude na ďalší deň, keď postojí a chute sa dokonale prepoja.
  • Boršč naservíruj na tanier s lyžičkou kyslej smotany a dochuť nasekanými čerstvými bylinkami.
boršč
Už sa to varí …

Dobrú chuť!

TIP: Ďalšie výdatné a chutné polievky pripravené podľa overených domácich receptov nájdeš TU

Ďalšie zaujímavosti na: bravčová masť // hovädzie mäso // smotana

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!