Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Domáca tlačenka – tradičná zabíjačková delikatesa

od | mar 9, 2021 | Mäso, Recepty | 0 komentárov

Domáca tlačenka patrí medzi zabíjačkové špeciality. Dnes sú domáce výrobky skôr raritou. Ľudia si to radšej kúpia, ako by mali doma niečo vyrábať. Je to pohodlnejšie a v dnešnej šialene uponáhľanej dobe asi aj praktickejšie. No ten, kto ochutnal to pravé domáce, ten rozpozná rozdiel.

Vyrastala som na dedine, kde bolo kedysi bežné chovať sliepky, králiky, ošípané, či iné zvieratká. Mala som to šťastie, že som prasiatko videla naživo, nie iba v rozprávkovej knihe. Dokonca moja babka mala doma kravy, takže aj domáce výrobky z mlieka mi boli blízke. No poďme k bravčovine. Zabíjačkové hody mi v mojich detských časoch veru nevoňali. No dnes poviem úprimne, že mi toto obdobie chýba. Malo to svoje čaro.

Tlačenku nekupujem. Ak máme na ňu po dlhej dobe chuť, jednoducho si ju vyrobíme. Prasiatka doma nemám, takže som odkázaná na kúpené bravčové mäso. Uprednostňujem však mäso z bitúnku, kupované u mäsiara. Tlačenku vyrábame s manželom z toho, čo aktuálne zoženieme. No ver, že aj z mála sa dá vyčariť famózna domáca tlačenka.

Z čoho sa tlačenka vyrába?

Do tlačenky by mali ísť aj vnútornosti a bravčový jazyk. Mäso z jazyka – nech to znie akokoľvek čudne – je veľmi chutné a mimoriadne jemné. Tentoraz sme však použili iba pliecko, bravčové koleno a kožu z bôčika. Že nezdravé? Možno, no pár krát do roka to hádam neublíži, ak to priebežne vykompenzuješ aj niečím zdravým. A nakoniec aj kĺbiky potrebujú občas premazať. Mäso sme dochucovali od oka. Jednoducho nasypali soľ, korenia a chutnali. Má mať výraznú chuť. Treba myslieť na to, že tlačenka ešte stiahne chuť, takže sa neboj ju doslova prekoreniť.

Ak sa rozhodneš vyskúšať doma pripraviť tlačenku, vopred si zabezpeč špeciálne sáčky na to určené a pevný povrázok, alebo niť.

Domáca tlačenka – čo budeš potrebovať:

Na varenie:

  • bravčové pliecko (asi 1300 g)
  • bravčové koleno aj s kožou (to naše malo asi 1300 g)
  • koža z bravčového bôčika
  • 1 PL soli
  • 5 bobkových lístkov
  • 5 guličiek nového korenia

Na dochutenie:

  • soľ
  • nové mleté korenie
  • čierne mleté korenie
  • majoránka
  • mletá červená paprika
  • korenie na grilovanie (nemusí byť, no dodá lepšiu chuť)
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku

Domáca tlačenka – postup prípravy:

  • Mäso a kožu dôkladne umy. Vlož ich vcelku do väčšieho hrnca a zalej vodou. Pridaj celé nové korenie, bobkové lístky a soľ. Daj to celé na sporák a nechaj variť do mäkka. U nás to trvalo 3 hodiny. Až je všetko mäkké, vyber to a nechaj vychladnúť. Vývar, v ktorom sa mäso a koža varili nevylievaj. Budeš ho ešte potrebovať!
postup
  • Zbav koleno kože a kosti. Následne kože pomeľ na mlynčeku na mäso.
  • Mäso z kolena a pliecko narež na menšie kúsky. Nie však na príliš malé. Prelož ho do veľkej misky a ochuť mletým čiernym a j novým korením, soľou, mletou paprikou, majoránkou a korením na grilovanie. Cesnak očisti, umy a prelisovaný pridaj k mäsu.
  • Dobre premiešaj a pridaj k tomu 2 – 3 hrste pomletých koží a 3 naberačky vývaru, v ktorom sa mäso varilo. Takto nechaj asi hodinu postáť. Následne ochutnaj a podľa potreby ešte dochuť. Opäť pridaj mleté kože a pár naberačiek vývaru. Je to potrebné, aby tlačenka držala pokope. Celé to dôkladne premiešaj – najlepšie čistou rukou. Do tlačenky nemusíš použiť všetky pomleté kože. Je to na tebe, či preferuješ skôr huspeninovú, alebo viac mäskovú tlačenku. Akú konzistenciu by mala mať mäsová „hmota“? Nemá sa roztekať, no nemá byť ani suchá, inak sa pri krájaní rozpadne.
postup
  • Takto pripravenou mäsovou zmesou naplň špeciálne sáčky na tlačenku. Najskôr si koniec zaviaž pevnou niťou, alebo povrázkom. Naplň sáčok a koniec pevne zaviaž. Nám vyšli z uvedeného množstva 2 kusy domácej tlačenky. V ideálnom prípade by ste mali tlačenku robiť dvaja – jeden drží sáčok a ten druhý ho napĺňa.
postup
  • Opäť daj do hrnca vodu. Až začne vrieť, tlačenku vlož do vody a krátko (asi 5 minút) povar. Až vypláva na povrch, zaťaž ju denkom. Po uvarení tlačenku vyber na hlboký plech. Vrch popichaj vidličkou, aby mohla vytiecť prebytočná šťava. Tlačenku zaťaž denkom a takto ju nechaj do ďalšieho dňa postáť na chladnom mieste.
domáca tlačenka

Dobrú chuť!

Pár tipov na záver

Domáca tlačenka najlepšie chutí nakrájaná na tenké pásiky, posypaná kúskami cibuľky a pokvapkaná octom. Ideálnou prílohou je chlieb. Ak máš rád/rada domáci chlebík, máme pre teba zopár skvelých receptov – biely, zemiakový, či tekvicový. Ktorý si vyberieš?

Ak máš rád zabíjačkové špeciality, vyskúšaj tiež recept na domácu klobásu. Alebo zbehni do kamennej predajne Valach.

obr. súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: bravčové mäso // zabíjačkové špeciality

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.