Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

„Francúzska“ polievka na domáci spôsob – tú chuť si hneď zamiluješ

od | mar 8, 2021 | Hlavné jedlo, Polievky, Recepty | 0 komentárov

Francúzska polievka je hádam najznámejšia z reklamy na instantné polievky. Tým ja dnes rozhodne neholdujem a dávam prednosť pravým domácim. Domáca polievočka nech už je z čohokoľvek, nemá konkurenciu.

Zbožňujem polievky typu „čo komora dala“. A aby som nevarila dookola len tie isté, skúšam, kombinujem, zamieňam. Tentoraz vznikla polievočka, ktorá mi chuťou najviac pripomína francúzsku polievku. Tej som sa za mojich internátnych čias najedla až-až. Vtedy samozrejme len v tej instantnej rýchlej a lacnej podobe.

Do pravej francúzskej polievky ide mleté mäso a cestoviny v tvare mušličiek. No ako vravím, kombinujem a zamieňam ingrediencie podľa toho, čo mám aktuálne v komore. Nakoľko som v daný deň pripravovala aj bravčovú panenku, prihodila som 2 tenké plátky práve z tohto kvalitného mäsa. V polievke sa uvarilo rýchlo a dodalo jej tú správnu chuť. Odporúčam teda variť francúzsku polievočku práve v deň, keď pripravuješ ako druhé jedlo bravčové mäso. No myslím, že aj v tomto prípade, ak zameníš mäso za hydinové, alebo hovädzie, nič tým nepokazíš. Ten malý kúsok, ktorý obetuješ polievke ti isto v druhom chode chýbať nebude.

Francúzska polievka – recept:

Budeš potrebovať:

  • 3 ks mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 štvrtinu zeleru
  • 1 malý kaleráb
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 hrste drobnej cestoviny (napríklad tarhoňa, písmenková cestovina)
  • 1 lyžica masla
  • 2 bobkové lístky
  • 3 guličky nového korenia
  • štipka čierneho mletého korenia, štipka mletej rasce
  • soľ a nesoldík (alebo vegeta) podľa chuti
  • tenký plátok bravčového mäsa (napríklad z bravčovej sviečkovice, krkovičky, pliecka)
  • nadrobno nasekaná petržlenová vňať (ak nemáš čerstvú, použi sušenú)
zelenina na domácu polievku

Francúzska polievka – postup prípravy:

  • Cibuľu nakrájaj na drobno a na masle krátko orestuj do sklovita. Odstav zo sporáka a priprav si zeleninu – očisti, dobre umy a nakrájaj na malé kúsky. Pridaj ju k cibuli, premiešaj a zalej asi 2 litrami vody. Polievku daj variť. Mäso dôkladne umy a celý kúsok vlož do polievky. Pridaj soľ, korenie – čierne aj nové, štipku rasce, bobkové lístky a nesoldík (alebo vegetu). Prikry pokrievkou pokrievkou a na pomalom plameni nechaj variť asi hodinu.
  • Až bude mäso mäkké – vyber ho a nasekaj na drobné kúsočky.
  • Do polievky pridaj 2 hrste cestovín a var ich priamo v polievke, až kým budú úplne mäkké. Potom sporák vypni, pridaj nasekané a uvarené mäso nasekanú petržlenovú vňať.
  • Hotovo. Minimum práce, minimum námahy, minimum riadu. Kombinácia ktorú milujem. O to viac, keď vidím spokojnosť a prázdne taniere. Verím, že francúzska polievka v mojom podaní zachutí aj tebe.

Dobrú chuť!

TIP: vyskúšaj aj iné polievky z našej zbierky. Istotne si nájdeš recept aj na tú svoju obľúbenú.

obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: bravčové mäso // cestoviny // polievky // zelenina

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This