Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Sladkokyslá fazuľová polievka v kváskovom bosniaku

od | mar 7, 2021 | Hlavné jedlo, Polievky, Recepty | 0 komentárov

Sladkokyslá fazuľová polievka, nazývaná aj „sladkokyslá mliečna fazoľačka“, patrila medzi polievky, ktoré jedávali aj naši predkovia. Je sýta a hustá, aj vďaka zátrepke, ktorá sa do nej pridáva.

V jedálničku našich predkov sa opakovalo nie mnoho surovín. Varili z lokálnych a sezónnych potravín. Medzi ne jednoznačne patrili strukoviny, medzi ktoré fazuľu radíme. Je to surovina, ktorá je veľmi zdravá. Je zdrojom bielkovín a vlákniny. Okrem nich obsahuje škroby, minerály aj vitamíny. Má mnoho odrôd, rôznych veľkostí, či farieb. Od jednofarebných až po strakaté.

Spomínam si, že sa u nás varila fazuľová na kyslo od nepamäti. Celá rodina ju milujeme. Na jar ju rodičia dokonca sadili v záhrade. Koncom leta sme ju zbierali a spolu s mojimi súrodencami „lúskali“. Bolo jej strašne veľa a zdalo sa mi, že to trvalo nekonečne dlho.

fazuľové struky
Struky fazuľe sa môžu zbierať zelené aj vysušené. Sušená sa skladuje v nádobe na tmavom a suchom mieste.

Aj môj manžel obľubuje strukové polievky na kyslo. Preto ich rada varím. Na druhý deň je ešte lepšia, ako čerstvo navarená. Odstáta s prepojenými chuťami. Je veľmi sýta. Stačí ku nej len čerstvo napečený domáci kváskový chlebík. Druhý chod nie je potrebný. Tu dnešnú som varila z veľkej strakatej „švábky“, nazývanej aj „bango“. Jedli sme ju nie s chlebíkom, ale z chlebíka. Z krásne voňavého a nadýchaného bosniaku z kvásku.

Sladkokyslá fazuľová polievka – budeš potrebovať:

  • Dve hrste fazule
  • 3 – 4 zemiaky
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička lahôdkovej papriky
  • Soľ podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Cukor podľa chuti
  • Ocot podľa chuti
  • 3 – 4 lyžice hladkej múky
  • 300ml plnotučného mlieka
  • 1,5 – 2l vody

Postup prípravy:

  • Fazuľu si namoč, najlepšie cez noc deň vopred.
  • Pred varením ju preceď, nasyp do vody a tak priveď k varu. Do vody pridaj bobkový list. Budeš ju variť dovtedy, kým nebude polomäkká.
  • Zatiaľ si priprav zemiaky. Očistené a našúpané ich nakrájaj na kocky.
fazuľa bango
  • Keď bude fazuľa polomäkká, pridaj k nej pripravené zemiaky, očistený cesnak vcelku a červenú papriku.
  • V momente, keď budú zemiaky mäkké, nalej do polievky zátrepku.
  • Zátrepku si priprav z múky a mlieka. Pomocou habarky si suroviny vymiešaj, aby sa mlieko a múka prepojili. Pomaly za stáleho miešania ju nalej cez jemné sitko do polievky. Povar ju za stáleho miešania, kým nezhustne.
  • V druhom menšom hrnci si v malom množstve vody zohrej ocot a cukor, aby sa po priliatí octu polievka nezrazila. Ja som do polievky dala 4 lyžice cukru aj octu.
  • Octovú zálievku pridaj do polievky a dobre ju premiešaj.
  • Na záver polievku dochuť soľou.
Fazoľačka v bochníku
Krémová fazuľová polievka v bochníku ťa dokonale zasýti

Dobrú chuť!

TIP: Ak chceš polievku servírovať v domácom kváskovom bosniaku, recept nájdeš TU.

obr. súkromný archívpixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: fazuľa // ocot // polievky // strukoviny

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This