Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Slepačí vývar s rezancami – tradičná nedeľná polievka

od | mar 10, 2021 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Slepačí vývar nechýba na stole počas nedeľného obeda v mnohých rodinách na Slovensku. Taktiež býva častou súčasťou slávnostných obedov pri rôznych príležitostiach. Varí sa mnoho storočí a má mnoho pomenovaní. Slepačia, kuracia, slížiková, nedeľná, rezancová polievka či vývar.

Vývar sa varí z mäsa, kostí a zeleniny. Je lepšie ho variť pomaly, minimálne dve hodiny. Vďaka dlhému vareniu bude chuťovo naozaj delikátnejší. Táto polievka môže mať dokonca protizápalové účinky. Neraz nám ho varila mama v období chrípok. Práve vtedy, keď nemá človek na nič chuť. Prehreje telo a môže uvoľniť horné dýchacie cesty.

Keď som bola malá, u nás sa táto polievka varila každú nedeľu. Dnes vývar varím minimálne raz za týždeň. Obľúbil si ju aj môj malý syn. Varím nielen kurací, ale aj morčací, kačací či hovädzí vývar. Niekedy aj na ázijský spôsob, ktorý je viac korenistý a výraznejší. Tradičný vývar mám však rada chuťovo jemný a jednoduchý.

vývar na ázijský spôsob
Vývar na ázijský spôsob sa jedáva s ryžovými rezancami. Je korenistejší a chuťovo výraznejší, ako náš tradičný. Intenzívnu a ostrú chuť vytvárajú výrazné koreniny ako zázvor, škorica, badián a chilli.

Na slepačí vývar budeš potrebovať:

  • polovica sliepky alebo 3 – 4 slepačie diely aj s kosťou
  • 4 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 menší kaleráb
  • kúsok zeleru
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 polievková lyžica bujónky slepačej
  • 1 čajová lyžica nesoldíka (alebo vegeta bez glutamanu)
  • Tenké rezance „niťovky“
  • 2 litre vody
  • Korenie podľa chuti
  • Ligurčeková alebo petržlenová vňať
  • Soľ podľa chuti

Postup prípravy:

  • Do hrnca daj slepačie mäso. Zalej ho vodou a priveď na strednom stupni k varu. Mäso začne po čase vypúšťať bielkovinovú penu. Tu priebežne vyberaj jemným sitkom z polievky.
  • Keď mäso prestane vypúšťať penu, pridaj do polievky načistenú zeleninu v celku.
  • Pridaj aj bujónku, nesoldík, soľ, korenie a vňať.
  • Polievku var pomaly, kým nie je koreňová zelenina a mäso mäkké. Nesmie vrieť.
  • Po uvarení z polievky vyber mäso a zeleninu. Mäso ober od kosti, koreňovú zeleninu nakrájaj na menšie kocky. Ostatnú môžeš vyhodiť.
  • Vývar preceď cez sitko. Takto ho môžeš skladovať dlhšie v chladničke, prípadne použiť aj do iného receptu.
  • Do vriacej vody nasyp rezance a uvar ich podľa návodu na obale.
  • Rezance, zeleninu a mäso nalož do taniera a zalej vývarom.
slepačia polievka
Jemný slepačí vývar patrí k jedlám, ktorých sa nepreješ. Príjemne zahreje a keď je dobre uvarený, je naozaj „balzamom na dušu“.

Dobrú chuť!

TIP1: Ak si milovník štipľavého, môžeš si do polievky nasypať aj drvené chilli.

TIP2: Ak máš rád polievky, neváhaj vyskúšať aj „Francúzsku“ polievku na domáci spôsob, recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: cestoviny // kuracie mäso // polievky // zelenina

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This