Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kváskový podpecník s bryndzou a klobáskou je láska na prvé ochutnanie

od | feb 9, 2021 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty, Tradície | 0 komentárov

Kváskový podpecník je tradičné kysnuté jedlo našich predkov. Pokrm mnohých pomenovaní… osúch, posúch, poplamúch, podplameník, podpecník, báleš ci pečený langoš. Nepripravoval sa len na slano, ale aj na sladko s tvarohom, orechami alebo lekvárom.

Pre mňa je v súčasnosti kváskový podpecník hlavne jarmočné, či festivalové jedlo. Pripomína mi takú „slovenskú pizzu“. Môžeš ich pripraviť v rôznych prevedeniach. Najčastejšia verzia je smotanovo-bryndzová so slaninkou, alebo klobáskou. Ale existuje aj vegetariánska so smotanou, bryndzou a oštiepkom.

Niekoľko krát do týždňa u nás doma pripravujem jedlá z kvásku. A medzi tieto jedlá patrí aj podpecník. Obľubuje ho najmä môj manžel. A nakoľko mňa veľmi baví kváskovanie, vždy mu ho rada pripravím.

Pre prípravu kváskového podpecníka budeš potrebovať:

Rozkvas:

  • 150g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku (akýkoľvek druh, ja používam ražný)

Cesto:

  • 100 g plnotučného mlieka
  • 1 vajíčko
  • 1 čajová lyžička soli
  • pripravený rozkvas

Plnka:

  • 125g bryndze
  • 500g kyslej smotany
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 100g klobásky
  • 1 červená cibuľa

Postup prípravy kváskového podpecníka:

  • Zmiešaním všetkých ingrediencií si pripravíš rozkvas. Ak si začiatočník doporučujem pripravovať rozkvas v sklenenej, alebo priehľadnej nádobe. Nádobu uzatvoríš vekom, alebo potravinárskou fóliou. Bežne trvá 9 až 12 hodín, kým sa rozkvas pripraví. V teplejších dňoch, alebo vo veľmi prekúrenej miestnosti sa môže tento čas oveľa skrátiť. Kvások v teple rýchlejšie pracuje. V momente, keď nadobudne tvoj rozkvas dvojnásobok objemu, je pripravený.
  • Preoseješ si múku a zmiešaš ju so všetkými surovinami pre cesto. Vieš ho spracovať rôznymi spôsobmi. Ručne, alebo miesením v pekárničke, či pomocou kuchynského robota. Cesto je vymiesené, keď sa krásne odlepuje od stien nádoby a spojí sa do jednej kompaktnej hmoty. Takto pripravené cesto necháš kvasiť 2 až 3hodiny. Taktiež v uzatvorenej nádobe. Počas tejto doby je dobre cesto jemne premiesiť stierkou, alebo ručne aspoň jeden krát.
  • Následne si na vymastený plech roztlačíš cesto na celú plochu. Ak máš plech s nepriľnavým povrchom, nie je potrebné ho mastiť. Ja používam dva menšie plechy, preto cesto delím na dve polovice. Cesto prekryješ fóliou a necháš kvasiť 1 až 2 hodiny.
  • Kým bude cesto kvasiť, pripravíš si plnku zmiešaním bryndze, kyslej smotany, čierneho korenia, vegety a štipky soli.
  • Na pripravené cesto si nanesieš plnku. Na ňu poukladáš nakrájanú klobásku na krúžky a cibuľku na plátky.
  • Podpecník upečieš v rozohriatej rúre na 230 °C po dobu 20 minút. Keď sú okraje cesta do zlatista, je hotový.
  • Upečený podpecník si môžeš posypať pažítkou, alebo kôprom. Ja som použila pórové klíčky.

Želám dobrú chuť

obr. súkromný archív

TIP: Ak by si chcel vyskúšať domáce klobáskovanie, zájdi SEM. Alebo zájdi do kamennej predajne Valach, kde nájdeš chutné domáce klobásky.

Ďalšie zaujímavosti na: bryndza // cesto // hlavné jedlo // klobása // kváskovanie // kvások // kysnuté // múka // pečenie // smotana // zdravý olej

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!