Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kvások – krok za krokom, ako ho založiť

od | máj 13, 2020 | Pečené / Nepečené, Valach odporúča | 0 komentárov

Kváskovanie – návrat k tradičnému a zdravému spôsobu prípravy pečiva. Kvások dobre poznali už naše babičky, pre ktoré bolo bežnou rutinou piecť doma chlieb.

Kváskovanie sa dostalo do úzadia, keď sa do predaja dostalo droždie. Bolo pohodlné a časovo úsporné mať kvások z droždia v krátkom čase pripravený na cesto.

V čase momentálnej krízy sa mnohé gazdinky opäť vracajú k príprave domáceho pečiva, najmä chleba. A práve na ten je poctivý domáci kvások ako stvorený. Droždie je v tomto období miestami akoby podpultový tovar a ako alternatívne riešenie je kváskovanie tým pravým orechovým.

Je príjemné sa preniesť do čias, keď čerstvý chlieb voňal poctivým chlebom a dal sa jesť aj na tretí deň. Čarovnú nostalgiu, si pravidelne pripomínam prípravou domáceho chlebíka.

kvások je pre takýto chlebík nevyhnutný
Kváskový chlebík vonia božsky a chutí rozprávkovo

Droždie vs. kvások

kvások

Hlavným rozdielom medzi droždím a kváskom je ich zloženie a účinky na zdravie.

Kvások je zložený len z múky a vody. Jeho výroba je prácnejšia, no zvládne ju každý. Zmiešaním múky a vody v pravidelných intervaloch po dobu niekoľko dní, sa prebúdzajú prirodzené baktérie. Vďaka sacharidom sa ďalej množia, pričom vytvárajú kyseliny a oxid uhličitý. Kyselina mliečna v kvásku pôsobí ako prirodzený konzervant. Proces kvasenia navyše rozkladá lepok na jednoduchšie látky. Naše telo tak kváskové pečivo dokáže lepšie stráviť. Pestovaný materský kvások obsahuje mnoho druhov baktérií.

Droždie oproti kvásku obsahuje len jeden druh baktérií, ktoré cesto prevzdušňujú. Kvasnice nakysnú niekoľkonásobne rýchlejšie, ako poctivý kvások. Počas toho však nestihne vzniknúť nič s pozitívnym zdravotným účinkom. Do predávaného chleba je potrebné pridávať ďalšie látky, aby vydržal čo najdlhšie. Tie však môžu spôsobiť známe tráviace problémy.

Kváskovanie – krok za krokom

Svoju úlohu tu zohráva čas, pravidelnosť a vhodné podmienky. Prvým krokom ku kváskovaniu je založenie materského kvásku. Budeš na to potrebovať zaváraninový pohár s viečkom, múku – najlepšie ražnú a vodu (v ideálnom prípade prevarenú a vychladenú alebo prefiltrovanú).

  1. Začni ráno – do zaváraninového pohára daj 1 lyžicu ražnej múky a 2 lyžice vody. Zmes dokonale premiešaj vareškou tak, aby neostali hrudky. Pohár nechaj pri izbovej teplote a prikri ho viečkom. Nešrubuj, stačí viečko iba položiť. Rovnaké kroky opakuj večer – teda 1 lyžica ražnej múky a 2 lyžice vody. Premiešať, nechať niekde na kuchynskej linke prikryté viečkom. Celý proces opakuj 3 dni.
  2. Štvrtý deň z kvásku odober 1-2 lyžice a následne ho opäť „prikrm“. Tentoraz ráno pridaj 2 lyžice ražnej múky + 2 lyžice vody. Dôkladne premiešaj. Večer opäť – 2 lyžice múky a 2 lyžice vody.
  3. Od piateho po desiaty deň postačí raz denne (zhruba v rovnakom čase) kvások prikrmiť 2 lyžicami múky a 2 lyžicami vody a opäť premiešať.
  4. Po desiatom dni, by mal byť kvások pripravený na používanie. Skladovať ho môžeš už v chladničke prikrytý viečkom. Takýto kvások treba raz týždenne udržiavať, teda kŕmiť múkou a vodou v rovnakom pomere.
  5. Rovnako platí, že koľko z kvásku odoberieš pre ďalšie spracovanie, toľko vody a múky mu treba vrátiť. Teda ak odoberieš polievkovú lyžicu kvásku, pridaj 1 lyžicu múky a 1 lyžicu vody. Následne po nakŕmení nechaj kvások do ďalšieho dňa pri izbovej teplote prikrytý viečkom. Potom ho môžeš odložiť do chladničky.

Pár rád na záver

Kvások má svoju špecifickú, mierne kyslú vôňu. Osobne mi vonia trošku za vínom. Pri zakladaní sa budú tvoriť v kvásku bublinky, čo je prirodzený proces. Po každom nakrmení kvások trochu spľasne, no po pár hodinách opäť pekne nabuble a narastie. Materský kvások má konzistenciu hustejšieho cesta na lievance.

Želám príjemné kváskovanie!

obrázky: súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kvások

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This