Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kváskové žemle – drobné bochníčky zo pšeničnej a špaldovej múky

od | apr 23, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Kváskové žemle sú chutné nadýchané pečivo. V rámci prípravy sú veľmi jednoduché. Po nakvasení cesta stačí len vytvarovať guľaté maličké bochníčky a je hotovo. Avšak výsledok stojí za to. Čerstvo upečené sú chuťou famózne a vyčarujú nádhernú vôňu.

Ja ich pečiem, keď nemám chuť alebo čas na prípravu tvarovo zložitejšieho pečiva. Vytvarovať žemľový tvar je naozaj veľmi jednoduché a rýchle. Môžeš si z nich pripraviť chutné obložené žemle, alebo ich využiť na chuťovky ako „cigánsku v žemli“. Tú si spoločne pripravíme nabudúce.

cigánska v žemli z kvásku
Kváskové žemle vieš naplniť rôznými pochúťkami, napríklad obľúbenou „cigánskou“

Na kváskové žemle budeš potrebovať:

Rozkvas:

Cesto:

Na potretie a posyp:

Kváskové žemle – postup prípravy:

  • Najskôr priprav rozkvas. Aby boli žemle nadýchané, preosej múku. Zmiešaj ju s vodou a kváskom pomocou stierky.
  • Pripravený rozkvas bude kvasiť 9 až 12 hodín v uzatvorenej nádobe. Keď zdvojnásobí svoj objem je pripravený na ďalší krok – hnetenie cesta.
  • Preosej aj zvyšnú múku, okrem celozrnnej. Zmiešaj ju s pripraveným rozkvasom a ostatnými ingredienciami.
  • Nezabudni na sladenku. Tá sa do cesta pridáva na podporu procesu kvasenia, nie pre jej sladkú chuť. Ak ju ešte doma nemáš, stačí ju vynechať. Ale z vlastnej skúsenosti ti ju vrelo odporúčam.
  • Ručne, pomocou pekárničky alebo kuchynského robota mies cesto niekoľko minút. Vymiesiš pružné cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy.
  • Vymiesené cesto nechaj kvasiť v prekrytej nádobe kuchynskou utierkou alebo fóliou 2 až 3 hodiny.
žemle z kvásku
  • Ja v tejto fáze uprednostňujem chladničkové kvasenie. Trvá 12 až 20 hodín. Vďaka dlhšej fermentácii budú žemličky ešte stráviteľnejšie. Ak zvolíš kvasenie v chladničke, cesto po vybratí nechaj 30 minút aklimatizovať.
  • Nakvasené cesto si rozdeľ na 8 váhovo rovnakých časti. Vytvaruj z nich drobné bochníčky, ktoré rovnomerne porozmiestňuj na plech vystlaným papierom na pečenie.
  • Plech môžeš prikryť druhým vyšším plechom alebo kuchynskú fóliu či utierkou. Nechaj ich kvasiť 2 až 3 hodiny. Krásne naberú objem.
kváskové žemle
  • Rúru nahrej na 230°C.
  • Zatiaľ si žemličky potri rozšľahaným vajíčkom a posyp ich sezamovými a ľanovými semienkami. Ja som povrch žemličiek jemne nakrojila, ale nie je to potrebné. Nenakrojené budú mať krásny hladký povrch.
  • Vlož ich do vyhriatej rúry. Peč ich 15 minút na teplote 230°C. Dovtedy, kým naberú zlatohnedé odtiene.
  • Následne ich prenes na mriežku a nechaj vychladnúť.
kváskové žemličky
Kváskové žemličky ťa nadchnú svojou vôňou aj chuťou

Dobrú chuť.

TIP1: Chceš skúsiť kváskovanie a založiť si vlastný kvások? Máme pre teba návod ako na to. Postup nájdeš TU.

TIP2: Ak máš rád kváskové pečivo, neváhaj vyskúšať aj kváskové pletenky. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kvások // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This