Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pletenky z kvásku – zapletané pečivo so semienkovou posýpkou

od | apr 6, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pletenky z kvásku sú chuťovo veľmi podobné klasickým rožkom. Majú však zaujímavý zapletený tvar. Skoro ako taká malá vianočka, len v slanej verzii. Pečú sa s rôznymi posýpkami. Makovou, sezamovou, rascovou, slnečnicovou, s kameninovou soľou, ľanovými semienkami alebo jednoducho bez.

Pletenky boli pečivom môjho detstva. Moja mama ich často kupovala. Zbožňovala ich rovnako ako ja a moji súrodenci. Vo väčšine reťazcov sa už z ponuky vytratili a nahradili ich pečivá z polotovarov. Preto ich občas upečiem v kváskovej verzii u nás doma. Pri ich príprave a pletení sa vrátim spomienkami do detstva. Cesto na pletenky je poddajné a pripomína mi hru s plastelínou. Po upečení pri každom odhryznutom súste zase zablúdim do minulosti späť. Ako sme sa na čerstvé zapletané pečivo doslova vrhli, keď sa mama vrátila z práce a priniesla nám ich z lokálnej pekárne.

Na pletenky z kvásku budeš potrebovať:

Rozkvas:

Cesto:

  • 350g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie
  • 100g mlieka
  • 70 g vody
  • 40g masla
  • 15g sladenky jačmennej
  • 12 g soli

Posýpka:

Pletenky z kvásku – postup prípravy:

  • Preosiatú múku zmiešaj s vodou a kváskom pomocou stierky. V uzatvorenej nádobe rozkvas nechaj kvasiť 9 až 12 hodín do zdvojnásobenia objemu.
  • Preosej si múku, vďaka čomu budú výsledné pletenky nadýchané. Zmiešaj ju s pripraveným rozkvasom a ostatnými ingredienciami na cesto.
  • Vymies elastické a hladké cesto ručne, pomocou pekárničky alebo kuchynského robota. Správne vymiesenie bude trvať niekoľko minút. V momente, keď sa začne odliepať od stien misy a spojí sa do kompaktnej hmoty, je hotové.
  • Vymiesené cesto nechaj v prekrytej nádobe kuchynskou fóliou, utierkou alebo vekom misy kvasiť 2 až 3 hodiny – do zdvojnásobenia objemu. Cesto nie je potrebné prekladať.
  • Ja poväčšine pre ešte lepšiu stráviteľnosť pečiva uprednostňujem v tejto fáze chladničkové kvasenie. Trvá dlhšie po dobu 12 až 20 hodín. V prípade, že zvolíš toto dlhšie kvasenie, po vybratí nechaj cesto 30 minút aklimatizovať v izbovej teplote.
Pletenky z kvásku
Kváskové pletenky
  • Nakvasené cesto si rozdeľ na 6 až 8 častí. Podľa toho, aké veľké budeš výsledné pletenky chcieť.
  • Každú časť rozdeľ na 3 časti. Vytvaruj z nich šúľaním dlhé valčeky. Tie spojíš na jednej strane a upletieš pletenky. Jej koniec tiež spoj prstami. Spoje môžeš trochu zahnúť popod pletenku.
  • Ukladaj ich na plech ustlaný papierom na pečenie. Ten prikry hlbokým plechom a pečivo nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny. Krásne naberie objem.
Kváskové pletenky s makom
  • Pred pečením potri pletenky rozšľahaným vajíčkom a posyp semienkami.
  • Vlož ich do vyhriatej rúry na 200 °C. Peč po dobu 20 až 25 minút, kým sa povrch nesfarbí do zlatohnedých odtieňov.
  • Pletenky vyber, poukladaj na mriežku a nechaj vychladnúť.
Kváskové pletenky
Kváskové pletenky sú nadýchané, vláčne a mäkučké. Ihneď si ich zamiluješ a možno ti tiež pripomenú chuť detstva.

Dobrú chuť!

TIP: Ak máš rád pečivo v kváskovej verzii, neváhaj vyskúšať aj kváskové rožky. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kvások // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This