Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kváskové rožky z lievito madre – mäkučké pečivo na každý deň

od | feb 25, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Nadýchané, voňavé, mäkučké a hlavne chutné podlhovasté pečivo. To sú prívlastky charakterizujúce kváskové rožky. Milujú ich malí, aj veľkí. Ich nadýchanosť docielime vďaka kvásku lievito madre.

Prvé kváskové rožky sa u nás piekli, hlavne pre môjho malého syna. Chcela som pre neho chutné a kvalitné pečivo. V začiatkoch môjho kváskovania som s nimi začínala. Už prvé kúsky zožali úspech aj u manžela. Každým ďalším pokusom boli lepšie, nadýchanejšie a chutnejšie. Chce to len cvik.

Sama mám v hlave mnoho spomienok s týmto mäkučkým pečivom. Maminka mi ho dávala už ako batoľaťu. Len samotný suchý do ruky. Mnoho mamičiek to robí doteraz. Neskôr tvorili prevažnú časť mojich desiat v škole. Keď som bola staršia, chodili sme mnohokrát kupovať rožky nadránom do miestnej pekárne. Cestou z diskotéky. Pekárom sme zaklopali na dvere a prosili ich, či nám ich zopár nepredajú. Na tú chuť čerstvých a teplých rožkov nikdy nezabudnem. Pri týchto spomienkach sa v tejto chvíli len pousmejem.

V súčasnosti si vytváram spomienky pri pečení tohto voňavého pečiva. K čomu patrí radosť môjho syna, keď si na nich pochutnáva. Ktovie, možno si raz bude pamätať, ako som mu piekla domáce kváskové rožteky.

Na kváskové rožky budeš potrebovať:

Príprava kvásku

Cesto

Postup prípravy pre kváskové rožky:

  • Do misky si naváž suroviny pre prípravu kvásku. Vymies ich do pevného mini bochníčka. V jednej časti ho prestrihni nožničkami do písmena x.
  • Vlož ho do nádoby alebo zaváraninového pohára s prestrihnutou časťou na vrchu. Pokvapkaj ho trochu olivovým olejom. Nádobu alebo pohár prekry.
  • Keď sa objem lievita madre zväčší dvoj až trojnásobne, môžeš pokračovať.
Kváskové cesto
  • Preosiatu múku zmiešaj s aktívnym kváskom a s ostatnými ingredienciami pre cesto. Vymies ho ručne, pomocou pekárničky, alebo kuchynského robota. Bude to trvať niekoľko minút.
  • Vymiesené cesto bude pevné, s hladkým povrchom a spojí sa do jednej kompaktnej hmoty.
  • Nechaj ho kvasiť v uzatvorenej, alebo prekrytej nádobe 3 hodiny. Počas kvasenia zväčší objem dvojnásobne.
  • Rozdeľ ho na 10 rovnakých častí. Vytvaruj z nich malé bochníčky. Nechaj ich prekryté kvasiť 1 hodinu. Ja ich prekrývam vyšším plechom.
  • Na pomúčenej doske bochníčky vyvaľkaj do trojuholníkového tvaru. Širší koniec bude hrubší, predný užší diel bude tenší.
  • Tento tvar stoč, tak že začneš stáčať širšiu a hrubšiu časť. Vznikne tvar rožteka, ktorý ešte rukami povaľkaj po doske.
Kvasenie rožkov
  • Pripravené rožteky poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie. Vkladaj ich do neho tak, aby bol spoj rožteka v spodnej časti. Prekry ich druhým vyšším plechom alebo utierkou a nechaj ich kvasiť 2 až 3 hodiny. Rožteky naberú objem.
  • Rúru si nahrej na 230 °C.
  • Rožteky potri mliekom a vlož do vyhriatej rúry. Peč ich po dobu 15 minút.
  • Po upečení ich prelož na mriežku a nechaj vychladnúť.
Kváskove rožteky
Nadýchané kváskové rožteky pre malých aj veľkých

Dobrú chuť!

TIP1: Navštív kamennú predajňu Valach, kde vieš zohnať do svojich rožtekov úžasné domáce maslo.

TIP2: Ak rád kváskuješ, neváhaj vyskúšať aj recept na kváskový biely chlebík.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kvások // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This