Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Antioxidanty – superhrdinovia v boji s voľnými radikálmi

od | feb 25, 2021 | Valach odporúča | 0 komentárov

Antioxidanty – toľko ospevované a múdro znejúce slovo. Spomínajú ich často v reklamách všemožného druhu. Jasné je to, že ich človek potrebuje a majú pre neho priaznivé účinky. Lenže naozaj vieme čo to vlastne tie antioxidanty sú? Pozrime sa im spoločne bližšie na zúbok.

Najskôr sa zoznám s voľnými radikálmi

Na to, aby človek lepšie pochopil, čo sú antioxidanty, mal by najskôr porozumieť pojmu voľné radikály. Voľné radikály sú látky, ktoré spôsobujú v našom tele nenávratné poškodenie buniek. Stoja na samom začiatku a sú zodpovedné za mnohé chorobné procesy, ako aj ničivé dôsledky reťazových reakcií. Vedie to k celému radu poškodení a ochorení. Šedý zákal, kôrnatenie ciev, dokonca rakovina. Pod týmto všetkým sa na začiatku podpisujú voľné radikály.

antioxidanty - čučoriedky

Malý kuk do chémie

Najmenšie častice, z ktorých je telo tvorené sú atómy. Spájaním atómov zas vzniknú molekuly. Tie spolu držia pomocou väzieb medzi elektrónmi. Ak sa elektrón odtrhne, vznikne voľný radikál. Voľné radikály sú teda atómy alebo molekuly, ktoré majú aspoň jeden nespárený elektrón.

Je to zamotané? Vôbec nie. Nechcú len byť samé. Hľadajú náhradu k svojmu nespárenému elektrónu u najbližšieho suseda. Čo to znamená? Buď ho vytrhnú, alebo sa k nemu rovno pridajú. V tej chvíli sú opäť spokojne v páre. Voľný elektrón zaniká. No pozor! Je tu ešte okradnutá molekula. Čo s ňou? Stane sa z nej nový radikál a história sa opakuje. Opäť hľadá pár, sama predsa nebude. Elektrónová búrka sa tak preháňa tkanivami a orgánmi. Poškodzuje všetko, čo jej stojí v ceste.

Antioxidanty – ničitelia voľných radikálov

Ako by to na tom svete mohlo fungovať, keby na takých škodcov, ako sú voľné radikály, neexistoval účinný prostriedok. Antioxidanty sú tým pravým orechovým v boji s voľnými radikálmi. Antioxidanty tvoria akýsi ochranný štít. Ako teda fungujú antioxidanty?

Pre jednoduché pochopenie uvediem príklad. Vezmi si jabĺčko a rozrež ho na 2 časti. Jednu časť nechaj voľne na vzduchu a tú druhú potri citrónovou šťavou. Čo sa stane? Nepotretá polovica jabĺčka začne tmavnúť. Prečo? Dôsledkom oxidácie. Kyslík vo vzduchu reaguje s vystavenou časťou ovocia a sfarbí ju natmavo. Potretím jablka šťavou z citróna proces oxidácie spomalíš. Ochranný účinok citróna je spôsobený obsahom jeho antioxidantov.

orechy

V ľudskom tele to funguje rovnako. Antioxidant daruje svoje elektróny voľnému radikálu, tým bunku ochráni. On sám sa však potom stáva voľným radikálom. Existujú aj antioxidanty, ktoré majú schopnosť regenerovať iné antioxidanty. Konzumáciou potravín bohatých na antioxidanty svojmu telu pomáhaš vytvárať ochranný štít pred pôsobením voľných radikálov.

V čom nájdeš antioxidanty?

Niektoré antioxidanty si telo dokáže vytvárať samé – napríklad enzýmy, koenzýmy, melatonín. Iné je potrebné prijať potravou. Najviac antioxidantov nájdeš v čerstvom ovocí a zelenine. Obsahujú ich aj orechy, semienka či rôzne bylinky. Nezaostáva ani zelený čaj, zelená káva, arónia, rakytník, kvalitné kakao a pravá horká čokoláda.

horká čokoláda

Odkiaľ sa v tele nabrali voľné radikály?

Voľné radikály sú v primeraných množstvách nevyhnutné pre náš život. Ničia totiž aj baktérie, podieľajú sa na vzniku energie v bunkách a sú potrebné aj na to, aby sa vyvinul náš imunitný systém. Oxidačné a antioxidačné procesy v tele by mali byť v rovnováhe. Inak dochádza k „oxidačnému stresu“

Kde teda k tým voľným radikálom ľudské telo príde? Vznik a premnoženie voľných radikálov v organizme spôsobuje mnoho faktorov. Nesprávna životospráva, alkohol, fajčenie, nadužívanie liekov, slnečné žiarenie, znečistené ovzdušie a v neposlednom rade stres. Každý má však vlastnú individuálnu mieru, kedy sú tieto faktory nadmieru škodlivé a spôsobujú oxidačný stres.

obr.pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: antioxidant // voľné radikály

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This