Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kvásková pizza s mozzarellou a domácou salsou – chuť Talianska doma

od | feb 24, 2021 | Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Kvásková pizza je ľahšie stráviteľná, šťavnatá a chuťovo doslova famózna. Základné ingrediencie obľúbenej pochúťky sú paradajková salsa so smotanovou mozzarellou na tenkom ceste, s nadýchanými okrajmi.Tieto suroviny tvoria najznámejšiu pizzu s názvom Margherita. Pridáš akékoľvek ďalšie ingrediencie a úžasná pizza je na svete.

Upiecť si doma dokonalú pizzu nie je vôbec ťažké. Stačilo ju ochutnať raz. Odvtedy ju pečiem niekoľkokrát do mesiaca. S doma pripravenou cesnakovo-bazalkovou salsou je neskutočne chutná. Pečiem ju na mnoho spôsobov. Rukola, parmezán, cherry paradajky a prosciutto. To je zloženie u nás najobľúbenejšej pizze. Nepohrdneme však ani variante s kukuricou, šunkou či domácou klobáskou.

Kvásková pizza – recept

Budeš potrebovať:

Salsa

  • 4 strúčiky cesnaku (nemusí byť)
  • 400g čerstvých paradajok, alebo 1 konzerva lúpaných paradajok mimo sezóny
  • Hrsť čerstvej bazalky
  • 20g olivového oleja
  • Štvrť čajovej lyžičky sušeného oregana
  • Čierne korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti
  • 1 čajová lyžička trstinového cukru (nemusí byť)

Rozkvas

Cesto

Obloha

  • Pripravená domáca salsa
  • 4 kusy mozzarelly (kus 125g)
  • Ostatné ingrediencie podľa seba

Kvásková pizza a postup prípravy:

Salsa

  • Na oleji si krátko orestuj pretlačený cesnak.
  • Pridaj bazalku, premiešaj a pridaj nakrájané paradajky.
  • Pridaj trochu soli, čierneho korenia, oregana a cukor.
  • Zmes podus 15 minút.
  • Ponorným mixérom salsu pomixuj do hladkej textúry.

Príprava cesta

kvásková pizza
  • Zmiešaj si múku, kvások a vodu. Pripravený rozkvas bude kvasiť 9 až 12 hodín, do zdvojnásobenia objemu.
  • Nakvasený rozkvas si zmiešaj s preosiatou múkou a ostatnými ingredienciami. Cesto vymies ručne, s pomocou pekárničky alebo kuchynským robotom niekoľko minút. Vypracované cesto bude elastické, jemné, odliepajúce sa od stien misy.
  • Nechaj ho kvasiť 3 hodiny. Počas tejto doby rukou alebo stierkou prelož cesto 3 až 5 krát.
  • Ak chceš, aby bola tvoja pizza stráviteľnejšia, nechaj ju kvasiť v chladničke 9 až 24hodín. Dlhšou fermentáciou cesto dozreje a premení sacharidy, bielkoviny a tuky na jednoduchšie.
  • Ak zvolíš kvasenie v chladničke, nechaj cesto aspoň 30 minút aklimatizovať po vybratí z chladničky.
  • Cesto si prenes na pomúčenú dosku. Rozdeľ na 4 rovnaké časti. Vytvaruj z nich malé bochníky. Nechaj ich prekryté potravinárskou fóliou alebo väčšou nádobou. Budú kvasiť 1 hodinu.
  • Z bochníka si ručne vytvaruj plochu pizze. Ja ju tvarujem rovno na okrúhlom pekáči s nepriľnavým povrchom. Ak budeš pizzu piecť na klasickom pekáči, použi papier na pečenie.
  • Pripravenú pizzu prikry fóliou alebo utierkou a nechaj kvasiť 1 hodinu.
  • Nanes si na cesto pripravenú salsu a 1 kus natrhanej mozzarelly.
  • Pridaj ostatné ingrediencie.

Kvásková pizza – pečenie

kvásková pizza
  • Trúbu si predhrej na 230 °C.
  • Vlož do nej pizzu s plechom a peč 15 až 20 minút.
  • Upečenú pizzu vyber. Prelož ju na pizza tanier, alebo väčšiu dosku a nakrájaj ju.

Ja pizzu pečiem tak, že vymiesené cesto rozdelím na dve časti. Polovicu spracujem kvasením vonku. Druhú polovicu nechám kvasiť v chladničke a pečiem druhý deň. Takto si túto obľúbenú pochúťku vychutnávame u nás až dva dni.

kvásková pizza s kukuricou
Tenké cesto, nadýchané okraje a šťavnaté obloženie. S kváskovou pizzou zažiješ okamžik talianska aj u teba doma.

Dobrú chuť!

TIP1: Ak miluješ pizzu s klobáskovou príchuťou, navštív kamennú predajňu Valach. Nájdeš ich tam chutné a domáce klobásky.

TIP2: Ak máš rád taliansku kuchyňu, neváhaj vyskúšať aj kváskovú focacciu.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kvások // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This