Kvásková pizza je ľahšie stráviteľná, šťavnatá a chuťovo doslova famózna. Základné ingrediencie obľúbenej pochúťky sú paradajková salsa so smotanovou mozzarellou na tenkom ceste, s nadýchanými okrajmi.Tieto suroviny tvoria najznámejšiu pizzu s názvom Margherita. Pridáš akékoľvek ďalšie ingrediencie a úžasná pizza je na svete.
Upiecť si doma dokonalú pizzu nie je vôbec ťažké. Stačilo ju ochutnať raz. Odvtedy ju pečiem niekoľkokrát do mesiaca. S doma pripravenou cesnakovo-bazalkovou salsou je neskutočne chutná. Pečiem ju na mnoho spôsobov. Rukola, parmezán, cherry paradajky a prosciutto. To je zloženie u nás najobľúbenejšej pizze. Nepohrdneme však ani variante s kukuricou, šunkou či domácou klobáskou.
Kvásková pizza – recept
Budeš potrebovať:
Salsa
- 4 strúčiky cesnaku (nemusí byť)
- 400g čerstvých paradajok, alebo 1 konzerva lúpaných paradajok mimo sezóny
- Hrsť čerstvej bazalky
- 20g olivového oleja
- Štvrť čajovej lyžičky sušeného oregana
- Čierne korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
- 1 čajová lyžička trstinového cukru (nemusí byť)
Rozkvas
- 150 g hladkej pšeničnej múky pre kváskovanie
- 150 g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto
- 400 g hladkej pšeničnej múky pre kváskovanie
- 170g vody
- 10g soli
- 15g olivového oleja
- 1 kopcovitá lyžica sladenky jačmennej alebo medu
Obloha
- Pripravená domáca salsa
- 4 kusy mozzarelly (kus 125g)
- Ostatné ingrediencie podľa seba
Kvásková pizza a postup prípravy:
Salsa
- Na oleji si krátko orestuj pretlačený cesnak.
- Pridaj bazalku, premiešaj a pridaj nakrájané paradajky.
- Pridaj trochu soli, čierneho korenia, oregana a cukor.
- Zmes podus 15 minút.
- Ponorným mixérom salsu pomixuj do hladkej textúry.
Príprava cesta
- Zmiešaj si múku, kvások a vodu. Pripravený rozkvas bude kvasiť 9 až 12 hodín, do zdvojnásobenia objemu.
- Nakvasený rozkvas si zmiešaj s preosiatou múkou a ostatnými ingredienciami. Cesto vymies ručne, s pomocou pekárničky alebo kuchynským robotom niekoľko minút. Vypracované cesto bude elastické, jemné, odliepajúce sa od stien misy.
- Nechaj ho kvasiť 3 hodiny. Počas tejto doby rukou alebo stierkou prelož cesto 3 až 5 krát.
- Ak chceš, aby bola tvoja pizza stráviteľnejšia, nechaj ju kvasiť v chladničke 9 až 24hodín. Dlhšou fermentáciou cesto dozreje a premení sacharidy, bielkoviny a tuky na jednoduchšie.
- Ak zvolíš kvasenie v chladničke, nechaj cesto aspoň 30 minút aklimatizovať po vybratí z chladničky.
- Cesto si prenes na pomúčenú dosku. Rozdeľ na 4 rovnaké časti. Vytvaruj z nich malé bochníky. Nechaj ich prekryté potravinárskou fóliou alebo väčšou nádobou. Budú kvasiť 1 hodinu.
- Z bochníka si ručne vytvaruj plochu pizze. Ja ju tvarujem rovno na okrúhlom pekáči s nepriľnavým povrchom. Ak budeš pizzu piecť na klasickom pekáči, použi papier na pečenie.
- Pripravenú pizzu prikry fóliou alebo utierkou a nechaj kvasiť 1 hodinu.
- Nanes si na cesto pripravenú salsu a 1 kus natrhanej mozzarelly.
- Pridaj ostatné ingrediencie.
Kvásková pizza – pečenie
- Trúbu si predhrej na 230 °C.
- Vlož do nej pizzu s plechom a peč 15 až 20 minút.
- Upečenú pizzu vyber. Prelož ju na pizza tanier, alebo väčšiu dosku a nakrájaj ju.
Ja pizzu pečiem tak, že vymiesené cesto rozdelím na dve časti. Polovicu spracujem kvasením vonku. Druhú polovicu nechám kvasiť v chladničke a pečiem druhý deň. Takto si túto obľúbenú pochúťku vychutnávame u nás až dva dni.
Dobrú chuť!
TIP1: Ak miluješ pizzu s klobáskovou príchuťou, navštív kamennú predajňu Valach. Nájdeš ich tam chutné a domáce klobásky.
TIP2: Ak máš rád taliansku kuchyňu, neváhaj vyskúšať aj kváskovú focacciu.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov