Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Domáce muffiny s višňami – dokonalé spojenie chutí

od | feb 23, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Domáce muffiny nevyžadujú žiadne majstrovské znalosti v pečení. Dokonca ani ich príprava nezaberá veľa času. Práve naopak. Podľa tohto receptu sa zakaždým vydaria a o posledný kúsok je vždy boj.

Niet nad domáce muffiny. Ochutnala som samozrejme aj kúpenú verziu, no nie je to ani zďaleka to, čo očakávam. Vyzerajú chutne, to nepopieram. Nie raz ma zlákal ich výzor v cukrárni, či kaviarni. No na chuti mi čosi prekáža. Napokon aj moje deti nechcú kupované koláče a zákusky, napriek tomu, že som to na nich nie raz skúšala. V tomto smere som rozmaznala naše rodinné chuťové bunky.

Pri príprave domácich muffinov je základom mať doma špeciálny plech na muffiny. Ideálne je, ak sa nájdu doma aj papierové košíčky. Dá sa to aj bez nich, alebo sa človek vynájde aj inak. Stalo sa mi, že som košíčky zabudla kúpiť do zásoby. Cesto bolo pripravené a ja aj po dôkladnom prekutraní celej kuchyne som zistila, že žiadneho košíčka niet. Všetko bolo pripravené, tak som napokon siahla po provizórnych košíčkoch vyrobených z papiera na pečenie. Vystrihla som malé štvorce a tie napchala do otvorov na muffinovom plechu.

Na domáce muffiny budeš potrebovať:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 3 vajíčka
  • 2 kyslé smotany
  • 300 g kryštálového cukru
  • 150 g masla
  • štipka soli
  • 50 ml studenenej vody
  • pol lyžičky mletej škorice
  • višňový, alebo čerešňový kompót
domáce muffiny cesto

Postup prípravy:

  • Do misky nasyp múku, pridaj prášok do pečiva a štipku soli pomedzi prsty. Následne pridaj cukor a škoricu, a varechou premiešaj. Pridaj celé vajíčka, kyslé smotany a maslo pokrájané na kúsky. Nakoniec prilej vodu a šľahačom dôkladne vymiešaj.
  • Do muffinovej formy naukladaj papierové košíčky. Ja používam formu na 12 kusov muffinov a pečiem ich na 2 krát. Z uvedeného množstva cesta vychádza 24 kúskov.
  • Košíčky naplň cestom do dvoch tretín. Višňový, alebo čerešňový kompót (prípadne použi pár kúskov z oboch) preceď a ovocie odkôstkuj. Do každého košíčka pridaj 3 – 4 kúsky višní, či čerešní.
  • Domáce muffiny peč v rúre vyhriatej na 180°C asi 20 až 25 minút.
  • Po upečení muffiny vyber opatrne z formy a nechaj ich vychladnúť. Popráš vrch práškovým cukrom, alebo pofŕkaj čokoládou.

Dobrú chuť

TIP: Si milovníkom rýchlych receptov? Vyskúšaj tiež úžasnú bublaninu pre zaneprázdnených.

Obr. pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: čerešne // múka // sladké // smotana // višne

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This