Hrachová polievka – jej nenáročnú a rýchlu prípravu do 40 mniút zvládne naozaj každý. Zvládol ju môj priateľ zvládne ju aj ten tvoj 🙂
Hrachová polievka
Porcií: 6
Čas prípravy: 45 minút
Budeš potrebovať:
250 g suchého žltého hrachu
400 g zemiakov
200 g mrkvy
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
3 čl. sladkej papriky
2 čl. majoránky
1 čl. mleté čierne korenie
petržlenová vňať podľa chuti
soľ a bravčovú masť podľa potreby
Postup prípravy:
Hrách si umy a nechaj odkvapkať. Nakrájaj si cibuľu a cesnak na drobno. Cibuľu a cesnak nechaj speniť na bravčovej masti do zlatista. Pridaj mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a soľ. Všetko spolu premiešaj a nechaj chvíľu podusiť, aby sa všetky chute prepojili. Teraz pridaj hrach a zalej vodou tak, aby bol hrach celý ponorený. Kým sa ti hrach varí nakrájaj si zemiaky a mrkvu na malé štvorčeky. Až ti polievka začne vrieť, môžeš ich spoločne pridať do hrnca k polievočke.
Hrachová polievka sa musí variť aspoň 40 minút, alebo do tej doby, kým ti hrach nezmäkne. Niekedy je to individuálne.
Po 40 minutách keď hrach zmäkne pridaj majoránku a ešte dochuť podľa svojej chuti.
V tomto štádiu môžeš spraviť klasickú zápražku a pridať k polievke. S pridanou zápražkou treba hrachovu polievku variť ešte ďalších 15 minút.
Ak preferuješ krémové polievky stačí, ak všetko rozmixuješ ponorným mixérom a krémová hrachová polievka je na svete.
Ja hrachovú polievku nezahusťujem. Snažím sa variť bez zápražky. Myslím si, že taká jednoduchá polievočka je najlepšia tak ako je, ale predsa len všetci máme radi iné chute a inú konzistenciu polievky.
Môj tip:
Hrachovú polievku servíruj s chlebíkom. Petržlenovú vňať môžeš pridať priamo do hrachovej polievky pri varení, alebo len ozdobiť a dochutiť vtedy, ked už máš polievku hotovú.
Ak si mäsožravý typ ako ja, pridaj do hrachovej polievky na záver napríklad párky, alebo praženú slaninku. (Kvalitné párky, klobásky a slaninku nájdeš u nás v kamenej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi) 🙂
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov