Jednohubky sa stali klasikou, ktorá nechýba ako drobné pohostenie na rôznych oslavách či párty. Malý kúsok pečiva rôzne dozdobený, ktorý je tak akurát na 1-2 zahryznutia. Ich výhodou je malá veľkosť ako aj množstvo variácií, kde si každý nájde to svoje.
S blížiacim sa Silvestrom človek premýšľa, čo dobrého pripraviť. Či už oslavuješ príchod Nového roka v kruhu najbližších, alebo o čosi veľkolepejšie, tak jednohubkami nemáš čo pokaziť.
Čím kúsok rožteka, bagetky, či chlebíka dochutiť a ozdobiť? Máme pre teba pár tipov na chutné peny a nátierky, ktorými dodáš jednohubkám šmrnc.
Čím jednohubky natierať?
Šunková pena
- 150 g kvalitnej šunky (výber je na tebe)
- 50 g masla
- 4-5 PL šľahačkovej smotany
- štipka soli, mletého bieleho korenia a mletej červenej papriky
Najskôr šunku nakrájaj na malé kúsky a následne ju rozmixuj pomocou mixéra. Pridaj zmäknuté maslo a podľa chuti soľ, korenie aj papriku. Mixérom opäť rozmixuj a na záver pridávaj po lyžiciach šľahačkovú smotanu a opäť rozmixuj. Nechaj vychladiť a môžeš podávať.
Mrkvová nátierka
- 2 ks mrkvy
- 100 g lučiny
- 1-2 PL kyslej smotany
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- štipka soli a mletého bieleho korenia
- trocha čerstvej pažítky
Mrkvu uvar do mäkka. Až vychladne, pridaj k nej lučinu, kyslú smotanu a pár kvapiek citrónovej šťavy. Mixérom všetko rozmixuj. Dochuť soľou, bielym korením a nadrobno nasekanou pažítkou, následne vymiešaj a môžeš natierať na kúsky pečiva.
Nátierka z údenáča
- polovica údenej makrely
- 50 g masla
- 50 g taveného syra
- štipka soli a mletého čierneho korenia
- polovica malej cibuľky
- 1 PL kyslej smotany
Údenú rybu zbav kostí a vlož do misky. Pridaj maslo, syr a kyslú smotanu. Dôkladne rozmixuj pomocou mixéra, potom dochuť soľou, korením a nadrobno nasekanou cibuľkou. Všetko premiešaj a môžeš podávať.
Tvarohovo-šunková nátierka
- 100 g hrudkového tvarohu
- štipka soli a mletého čierneho korenia
- 50g kvalitnej šunky
- 25g masla
- 3 PL šľahačkovej smotany
- trošku nasekanej pažítky
- polovica malej cibuľky
Tvaroh, maslo a šľahačkovú smotanu poriadne vymiešaj pomocou mixéra. Dochuť soľou, korením a nadrobno nasekanou pažítkou. Pridaj na malé kúsočky nakrájanú šunku a nasekanú cibuľku a následne všetko dôkladne premiešaj.
Natreté jednohubky dozdob podľa ľubovôle rôznou zeleninou, plátkom syra, kúskom šunky, vajíčkom, či olivou. Fantázii sa medze nekladú.
Nezabudni tiež na starú dobrú klasiku, lebo tá je veru mimoriadne obľúbená u slovenských chlapov. Stačí kúsok bagety, alebo rožka potrieť horčicou a dozdobiť kolieskom klobásky, syrom aj kúskom kapie, prípadne olivy.
Fajnovú klobásku dostaneš kúpiť v našej kamennej predajni VALACH.
TIP: Vyskúšať môžeš tiež ďalšie recepty na dokonalé tradičné nátierky. Recepty nájdeš na našich blogoch Uvalacha.sk a Valachshop.sk
Obr. Pixabay.com, Flickr.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov