Lievance – dobrota, ktorá je niekomu známa tiež ako dolky. Volala ich tak moja babka aj mamina. Sú to akoby hrubé minipalacinky chuťou podobné tým klasickým. Predsa len sú o niečo iné. Dobre padnú na raňajky, ale aj na rýchly obed.
Varianta lievancov s acidofilným mliekom je veľmi lahodná a prípravu zvládne aj úplný začiatočník. Doma ich robievam rovno z dvojitej dávky, no poznám rodiny, ktorým je aj toto málo. 🙂 Cesto je oproti palacinkám tuhšie, na panvici sa príliš nerozteká a pri smažení pekne podrastie. Chuťou je mierne kyslejšie.
Lievance – budeš potrebovať:
- 400 ml acidofilného mlieka (môžeš použiť aj kefír)
- 200 g hladkej múky
- 1-2 PL cukru
- pol balíčka prášku do pečiva
- 2 vajíčka
- štipka soli na zvýraznenie chuti
- štipka mletej škorice
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup prípravy:
- Do misky vlej acidofilné mlieko (skúšala som ho zameniť aj za kefír a chutia rovnako dobre). K nemu pridaj múku, prášok do pečiva a vajíčka. Dôkladne prešľahaj a dochuť cukrom, soľou a štipkou škorice. Premiešaj a môžeš hneď začať vysmážať.
- Rozohriatu panvicu vymaž olejom a naberačkou rob kôpky. Tie len mierne rozotri. Na jednu panvicu vojdu 3-4 lievance. Ak máš špeciálnu panvicu na lievance, o to jednoduchšie. No dá sa to naozaj hravo zvládnuť aj bez nej.
- Lievance krátko opeč z oboch strán na miernom stupni, či plameni. Opakuj až kým minieš celé cesto. Hotovo, môžeš podávať.
- Lievance natri obľúbeným džemom, alebo marmeládou a ozdob ovocím. Vhodný je tiež med, kokos, tvaroh, či šľahačka. No fantázii a chutiam sa medze nekladú.
Dobrú chuť!
TIP: Obmenou receptu sú lievance na slano. Ako na to? V recepte vynechaj cukor a do cesta nasekaj nadrobno cibuľku. Podávať môžeš s s kyslou smotanou, alebo bielym jogurtom s pretlačeným cesnakom , či ochutené čerstvými bylinkami.
obrázky: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
Podla popisu pripadajú mi oba recepty /na sladko i na slano/ interesantné, zajtra odskúšam , myslím, že prekvapím manželku – dakujem.