Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Lievance z acidofilného mlieka – famózna pochúťka pre maškrtníkov

od | júl 24, 2020 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Lievance – dobrota, ktorá je niekomu známa tiež ako dolky. Volala ich tak moja babka aj mamina. Sú to akoby hrubé minipalacinky chuťou podobné tým klasickým. Predsa len sú o niečo iné. Dobre padnú na raňajky, ale aj na rýchly obed.

Varianta lievancov s acidofilným mliekom je veľmi lahodná a prípravu zvládne aj úplný začiatočník. Doma ich robievam rovno z dvojitej dávky, no poznám rodiny, ktorým je aj toto málo. 🙂 Cesto je oproti palacinkám tuhšie, na panvici sa príliš nerozteká a pri smažení pekne podrastie. Chuťou je mierne kyslejšie.

Lievance – budeš potrebovať:

  • 400 ml acidofilného mlieka (môžeš použiť aj kefír)
  • 200 g hladkej múky
  • 1-2 PL cukru
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • štipka soli na zvýraznenie chuti
  • štipka mletej škorice
  • rastlinný olej na vyprážanie
lievance
Sladká verzia lievancov je dokonalou maškrtou

Postup prípravy:

  • Do misky vlej acidofilné mlieko (skúšala som ho zameniť aj za kefír a chutia rovnako dobre). K nemu pridaj múku, prášok do pečiva a vajíčka. Dôkladne prešľahaj a dochuť cukrom, soľou a štipkou škorice. Premiešaj a môžeš hneď začať vysmážať.
  • Rozohriatu panvicu vymaž olejom a naberačkou rob kôpky. Tie len mierne rozotri. Na jednu panvicu vojdu 3-4 lievance. Ak máš špeciálnu panvicu na lievance, o to jednoduchšie. No dá sa to naozaj hravo zvládnuť aj bez nej.
  • Lievance krátko opeč z oboch strán na miernom stupni, či plameni. Opakuj až kým minieš celé cesto. Hotovo, môžeš podávať.
  • Lievance natri obľúbeným džemom, alebo marmeládou a ozdob ovocím. Vhodný je tiež med, kokos, tvaroh, či šľahačka. No fantázii a chutiam sa medze nekladú.

Dobrú chuť!

TIP: Obmenou receptu sú lievance na slano. Ako na to? V recepte vynechaj cukor a do cesta nasekaj nadrobno cibuľku. Podávať môžeš s s kyslou smotanou, alebo bielym jogurtom s pretlačeným cesnakom , či ochutené čerstvými bylinkami.

lievance na slano
Bylinky dokážu skvele dochutiť slané lievance

obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: lievance // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!